Gigtpatienter svigtes

Leddegigt kan vise sig i alle led som smerter og hævelser, men det er ofte hændernes led, det går udover.
Foto: Peter Leth-Larsen

Gigtpatienter svigtes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SPARE: Politiker og gigtforening anklager sundhedsvæsenet for langsommelighed

Lis Petersen, 58 år og førtidspensionist fra Strib fik sin første sprøjte med gigtmedicinen Enbrel i 2001.

- Det er det bedste, der er sket for mig. Mine hævelser er faldet, og mine smerter har fortaget sig. Men jeg mener, at behandlingen gives alt, alt for sent. I mit eget tilfælde tror jeg, at min kontakt til arbejdsmarkedet kunne være bevaret med en tidligere indsats, siger den tidligere sekretær.

Og hun er ikke alene om at mene, at specielt fynske læger er for tilbageholdende med at udskrive medicinen.

For de biologiske lægemidler til leddegigt-patienter uddeles med stærkt varierende rundhåndethed på landets reumatologiske afdelinger.

Den biologiske behandling er relevant for den gruppe af leddegigtpatienter, der ikke opnår virkning med den mere almindelige "lav-kemo-behandling", og effekten er markant.

- Jeg synes, det har givet nogle helt nye muligheder for behandling af patienter med kronisk leddegigt. Hos et flertal af patienterne har det en meget klar virkning på deres leddegigt, siger Merete Hetland, overlæge på Hvidovre Hospitals reumatologiske afdeling.

Hun skønner, at en tredjedel får det så godt, at de ingen symptomer har, og en tredjedel får det markant bedre.

Det bedste skal bruges

Gigtforeningen har lavet flere undersøgelser i de seneste år, der dokumenterer, at lægerne øst for Storebælt behandler markant mere med den biologiske medicin, end de gør i Jylland og på Fyn.

- Det er problematisk, at der er så stor geografisk spredning, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

Hun anklager det danske sundhedsvæsen for langsommelighed i forhold til at udskrive de biologiske lægemidler.

- En MTV-rapport(Medicinsk Teknologi Vurdering, red.) har vist, at for 10 procent af leddegigt-patienterne er det her det mest effektive middel. Derfor mener jeg ikke, det er i orden, at der er så mange, der ikke får behandlingen, siger Lene Witte.

MTV-rapporten, der er udført for Sundhedsstyrelsen fastslår, at de konventionelle lægemidler skal prøves, før man giver den langt dyrere biologiske behandling.

Det er ikke en model, der begejstrer den fynske sygehusudvalgsformand. Han havde i går sat gigtbehandlingen i Fyns Amt på dagsordenen.

- Det er helt uacceptabelt, at fynboer skal stilles dårligere end i andre landsdele. Hvis man kender et lægemiddel, der virker bedre end andre, så skal patienten tilbydes det med det samme og så tidligt i forløbet som muligt, siger Poul-Erik Svendsen (S).

Gigtforeningen skønner, på baggrund af MTV-rapporten, at mellem 170 og 360 fynske patienter burde have behandlingen tilbudt. På Fyn får 70 patineter behandlingen.

Odense Universitetshospital afviser at være "karrig" med den biologiske medicin.

- Vi har afventet MTV-rapporten. Siden den kom i december, har vi acceleret forbruget, og det vil fortsætte, hvis vi får de nødvendige midler, siger Jens Møller Rasmussen, overlæge på OUH og formand for Dansk Reumatologisk Selskab.

Gigtpatienter svigtes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce