Genopstået: En rockmama giver aldrig op, Sanne er tilbage med både body og power

Sanne Salomonsen er det venlige kit mellem analytikeren Blachman og vidunderbarnet Remee - derfor er hun ifølge medieforsker Hanne Bruun en succes i X Factor. Men hun får det sværere end de erfarne, når kys og kram viger for hård konkurrence. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Genopstået: En rockmama giver aldrig op, Sanne er tilbage med både body og power

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sanne Salomonsen har fået en ny generation af fans med sit comeback i X Factor. Næste år synger hun igen sammen med Lis Sørensen og Anne Linnet. Her er historien om en genopstandelse.

Strømmen gik to gange under koncerten. Året var 1983, og Sneakers var kommet til Aarhus. Sanne Salomonsen bar mikrofonen i front bakket op af Klaus Menzer på trommer og Mikkel Nordsø på guitar.

Jeg stod foran scenen i Tivoli Friheden. 35 år efter sidder jeg med ungerne foran fjernsynet fredag aften og betragter Sanne Salomonsen mellem Remee og Thomas Blachman i et comeback, hvor kun de yngste seere spørger, hvem damen med spejlbrillerne og de leopardprikkede bukser dog er?

Alle andre kender Sanne Salomonsen som hele Danmarks rockmama og ved, at hun har sønnen Victor Ray med den svenske guitarist Mats Ronander, som i øvrigt har indspillet et af hendes hits på svensk som "Kött och blod".

Sanne Salomonsen har efter en periode med sygdom og depression fået comeback og stjålet scenen i X Factor. Med god grund ifølge medieforsker Hanne Bruun fra Aarhus Universitet:

- Sanne Salomonsen har bevist, at hun kan overleve i musikbranchen, og hun kender den indefra. Hun var et vidunderbarn og er nu ved at være en ældre dame. Hun er troværdig i rollen og repræsenterer en bred smag. Ikke så poppet som Remee eller så højkodet kulturel som Blachman. Hun ligger godt i midten og brænder igennem ved at være så meget sig selv, konkluderer Hanne Bruun.

Det skal du vide om Sanne Salomonsen
  1. Sanne Salomonsen er født 30. december 1955 som datter af Ruth Birgit Nielsen og Finn Salomonsen, han var videnskabsmand og amatørjazzpianist. Som 13-årig fik Sanne Salomonsen sin debut som sangerinde i et lokalt band og kom året efter med i rockbandet Curled Edges sammen med musikere fra Beefeaters og The Maxwells.
  2. I 1970'erne var Sanne Salomonsen med i vokalpopgruppen Flair med blandt andre Lasse Lunderskov og Tamra Rosanes, de udgav to album indspillet i Abbey Road Studierne med Hank Marvin som producer. Sanne Salomonsen optrådte desuden med Kansas City Stompers på albummet "Wild Bill Davison in Copenhagen" og var med i Palle Mikkelborgs V8.
  3. Sanne Salomonsen fandt rocksporet, da hun i 1980 kom med i Sneakers, som var stiftet af Morten Kærså og Mikkel Nordsø. Bandet blev sangerindens gennembrud med plader som "Sui Sui" fra 1981 og "Rou'let" fra året efter. I 1983 spillede Sanne Salomonsen desuden hovedrollen i Ole Roos-filmen "Forrædderne".
  4. Sanne Salomonsen blev i maj 2006 ramt af en blodprop efter at have trænet på trampolin. Hun var lammet i venstre side, aflyste alle arrangementer sommeren over og blev ramt af depression i kølvandet på sygdommen. I marts året efter stod hun for første gang på en scene efter sygdommen og var tilbage på Grøn Koncert i sommeren 2009. Albummet "Unico" fra marts 2009 blev hendes første dansksprogede i 13 år.
  5. Sanne Salomonsen var i 2012 med i TV 2-programmet "Toppen af Poppen", fik samme år Polka Verner Legatet på Skanderborg Festivalen for sin indsats gennem en lang karriere og var med ved gendannelsen af Sneakers for en enkelt aften, da Mikkel Nordsø fik Ken Gudman Prisen i Amager Bio. Sanne Salomonsen udgav i 2017 sit studiealbum nummer 18, "Baby Blue".

Ingen frelser som Blachman

De tre dommere har en meget forskellig profil ifølge Hanne Bruun. Deltagerne er bange for Thomas Blachman, som gennem årene har taget magten som den store smagsdommer med sin missionerende adfærd. Sanne Salomonsen vil ikke frelse Danmark fra undergang og dårlig smag.

- Hun kalder alle for "skat" og strør om sig med superlativer som ekstrem venlig og ægte. Hun trækker en følelsesmæssig varme ind i det lille panel af smagsdommere. Og hun gør det rigtig godt, siger Hanne Bruun.

Ifølge Hanne Bruun er castingen af de tre dommere væsentlig for at gøre programmet interessant. Vi er som seere en slags skyggedommere, som kan gå i dialog med panelet inde i livestudiet takket være deres forskellige roller.

- Sanne Salomonsen er modstykket til Blachmans intellektuelle, analytiske kølighed, men hun har brug for ham for ikke at blive kedelig. Ude på fløjen har vi vidunderbarnet Remee, som kører sit eget lille show. Sanne Salomonsen er mediator og skaber dialog, siger Hanne Bruun.

Sanselighed

- Sanne Salomonsen bruger ofte ordene "body" og "feeling", er det udtryk for en sanselighed fra rocken?

- Jo, men Blachman er også sanselig, han har bare en anden kunstnerisk ambition. Han kommer fra den mere hjernestyrede kunstmusik i retning af jazzen, hvor hun har en baggrund i rock. Begge dele er følelsesmæssige, de er ofte enige, men siger tingene på forskellig måde, siger Hanne Bruun.

Ifølge Hanne Bruun har vi respekt for Sanne Salomonsen på grund af hendes lange karriere, som begyndte med en rolle i musicalen "Hair" efter 9. klasse. Hun fik siden succes som jazzsangerinde, i Anne Linnet Band, i Sneakers og med sin soloarriere.

Når nogen skal dø

Sanne Salomonsen kan være skrap, som når hun går i clinch med Thomas Blachman. Og det vil vi se mere af, for X Factor er en konkurrence om musik og smag og strammer til de næste fredage. Her kommer den erfarne rockmama i en ny rolle.

- De tre skal skrue bissen på og spille spillet. Men det er værre for folk som Sanne Salomonsen, som ikke har prøvet det før. Hun føler sig ikke så godt tilpas som de andre. Hun skal være skrap, og man kan ikke sige lille skat og omfavne alle, hvis nogen skal tabe, siger Hanne Bruun.

X Factor er slut på DR med denne sæson. Næste år går Sanne Salomonsen i øvrigt på scenen sammen med Lis Sørensen og Anne Linnet. En rockmama giver aldrig op.

Genopstået: En rockmama giver aldrig op, Sanne er tilbage med både body og power

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce