Genopstået: Brætspillet giver unge en velfortjent pause fra den teknologiske virkelighed

Ligesom at teknologien er i rivende udvikling, er brætspil det også. Her ses et af de mere komplekse spil Pandemic, som går ud på at samarbejde om at løse en fælles opgave. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Genopstået: Brætspillet giver unge en velfortjent pause fra den teknologiske virkelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brætspillenes popularitet kan spottes henover landskabet. I flere store byer dukker den ene brætspilscafé op efter den anden, og er et synligt bevis på, at brætspillet er tilbage.

Vi lever i en teknologisk tidsalder med smartphones, tablets og tonsvis af andet elektronisk udstyr. Dog forstår brætspillene at være en seriøs konkurrent. Med brætspillenes stigende popularitet åbnes der flere og flere brætspilscaféer, og kombinationen af café og brætspil findes nu i både små og store byer. Avisen Danmark har med hjælp fra den ene skaber af de populære spil Ego og Partners, Martin Vinther Olesen, undersøgt årsagen til brætspillenes genopståen.

- Det er svært at svare på, for jeg tror egentlig aldrig, at de har været væk. Dog er der ingen tvivl om, at det er blevet en megatrend i hele Danmark, siger Martin Vinther Oleson og tilføjer, at det især er sket takket være de unge og deres stigende interesse for brætspil:

- Unge mennesker i dag er vokset op blandt elektronik. De har aldrig prøvet andet. De er så vant til at gemme sig bag en skærm altid, at det får flere til at søge imod det ikke-elektroniske og uvante. For med brætspil kræver det en fysisk tilstedeværelse, og det kræver, at man slukker for 'tilgængeligheden' i et par timer. Det kræver øjenkontakt, og det synes mange unge, især de studerende, er tiltrængt i en hverdag fyldt med elektronik. Samtidig ser mange børnefamilier på brætspil som en mulighed for at snakke sammen og være sammen uden Ipads, computere og TV.

Brætspilscaféer i Danmark
Det er ikke kun i de store byer, at der kan tilbydes brætspil og caféstemning på samme tid. Også de mindre jyske byer vil lege med..

København: Bastard Café - Danmarks første og ældste brætspilscafé. Åbnede 7. november 2014.

Aarhus: Aarhus Brætspilscafé - Åbnede 4. september 2015 som den anden brætspilscafé i Danmark.

Aalborg: Aalborg Brætspilscafé og Dice'n Drinks - Førstnævnte åbnede 1. december 2015, mens Dice'n Drinks åbnede 29. januar 2016.

Odense: Papas Papbar - Åbnede 30. april 2016.

Struer: Struer Brætspilscafé - Åbnede 1. maj 2017.

Kolding: Café Firefly - Åbnede 1. november 2017.

Vejen: Vejen Brætspilscafé - Caféen åbnede i starten af februar 2017. Vejen Brætspilscafé er sidste skud på stammen af brætspilscaféer i Danmark.
Et typisk scenarie på en af landet brætspilscaféer. Her er vi inde på Odenses brætspilscafe Papas Papbar. Foto: Lasse Hansen
Et typisk scenarie på en af landet brætspilscaféer. Her er vi inde på Odenses brætspilscafe Papas Papbar. Foto: Lasse Hansen

Guldalder for brætspil

I Odense findes en af landets otte brætspilscaféer. Ikke så langt fra H.C. Andersens Eventyrhave ligger Papas Papbar. Avisen Danmark har givet stedet et visit. Både for at mærke stemningen på caféen og for at spørge ind til, hvorfor parret Tine og Jens Bernth Neumann i sin tid valgte at åbne en brætspilscafe.

- Den største forklaring på, at vi grundlagde Papas Papbar, var passionen for brætspil. Den har altid været der, fortæller Jens Bernth Neumann.

- Samtidig så er det også guldalderen for brætspil lige nu, så det virkede helt naturligt, at Odense skulle have sin egen brætspilscafé, siger han.

Vi besøger Papas Papbar en grå onsdag eftermiddag i tidsrummet omkring myldretiden. Myldretid er dog ikke noget, der kan mærkes, når døren ind til caféen lukkes bag én. To tredjedele af caféens borde er besat af mennesker, der alle med en øl eller en kaffe ved hånden, spiller brætspil. Det er også tydeligt, at de fleste besøgende er unge mennesker.

- Det er primært unge, som besøger vores brætspilscafé. Sådan er det generelt i hele bybilledet, tænker jeg. Men vi forsøger dog, så vidt muligt, at nå ud til at alle aldre, og vi ser også alle aldre komme ind ad døren, siger Jens Bernth Neumann.

Det vidste du ikke om brætspil
Tal fra non-profit organisationen Guldbrikken viser, at:Der udkommer langt over 400 nye brætspil i Danmark om året.

Omsætningen er på over 250 mio. kr.

Danmark er det sted i verden, hvor der er solgt flest Trivial Pursuit pr. indbygger.

Omkring 60 pct. af brætspilsalget foregår i november og december.

Guldbrikken kårede henholdsvis årets børnespil og årets voksenspil 2017. Vinderne blev Ticket til Ride: First Journey (fra 6 år) og Flamme Rouge (fra 8 år).
På en typisk brætspilscafé findes der mere end 900 spil. Lige fra Ludo til de mere komplekse af slagsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På en typisk brætspilscafé findes der mere end 900 spil. Lige fra Ludo til de mere komplekse af slagsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det spiller på papbaren

Til spørgsmålet om brætspilscaféens renommé, kommer Papas Papbars konceptudvikler Nikolai Elmer på banen. Han fortæller, at det er vigtigt at skille tingene ad.

- Vi brænder for det, vi har skabt her på Papas Papbar. Vi har alle en passion for brætspil, men vi respekterer også, at det er en forretning med en café og en bar og ikke en klub, siger Nikolai Elmer.

Da samtalen drejer over mod forventningsindfrielser, kan Jens Bernth Neumann ikke skjule et grin.

- Om vi har succes? Ja, det er ikke en hemmelighed. Vi har aldrig dage, hvor der ikke er nogen. Selvfølgelig er der dage med mere ro på, men det betyder bare, at vi kan tage de mere komplekse spil ned fra hylden, siger han.

Besøget på Papas Papbar i Odense og snakken med spilmageren Martin Vinther Olesen indikerer, at der er noget om snakken. Brætspil er tilbage. Og selvom spillene aldrig har været forsvundet helt, så har de nu status som en megatrend.

Og som Jens Bernth Neumann tilføjer i sidste sekund af besøget:

- Jeg har aldrig oplevet, at folk fortryder, at de har sat sig ned og spillet et spil. Selvom det måske har taget hele eftermiddagen.

Genopstået: Brætspillet giver unge en velfortjent pause fra den teknologiske virkelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce