Generalsekretær: - Det undrer mig, at man kan være imod at redde liv

Vi gør reelt det, der ligger i vores navn: Vi redder børn. Jeg har aldrig oplevet, at det skulle være ulovligt, siger generaldirektør Jonas Keding fra Red Barnet.

Generalsekretær: - Det undrer mig, at man kan være imod at redde liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Red Barnet redder ikke længere liv på Middelhavet, men det skyldes hverken politianmeldelser eller politisk pres. Interview med Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm.

Generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, er du lettet over, at poltiet ikke går i gang med at efterforske, om Red Barnet er skyldige i menneskesmugling ?

-  Nej jeg har ikke haft én søvnløs time over den anmeldelse. Jeg har på intet tidspunkt regnet med, at Københavns Politi overhovedet ville røre ved den sag, for der er ikke fugls føde på den i mit hoved.

Hvorfor er du så sikker?

-  Dels fordi vi har en tæt og underskrevet aftale med et andet EU-land, Italien, som har hilst vores civie redningstjeneste velkommen. Vi har også underskrevet et sæt etiske retningslinjer, og vi har arbejdet åbent og i samarbejde med Italien hele vejen. Desuden gør vi i Middelhavet det, der ligger i vores navn: Vi redder børn. Det gør vi til lands i forbindelse med krige og katastrofer, og nu har vi også gjort det til vands. Det har jeg aldrig oplevet skulle være ulovligt.

Er I blevet konktaktet af anklagemyndigheden?

 - Nej. Det første jeg hørte om Klaus Ewalds anmeldelse var i september, da Fyens Stiftstidende skrev om det. Siden da har jeg ikke skænket det en tanke, og jeg er ikke blevet kontaktet af Københavns Politi. Nu bekræfter politet så det, vi hele tiden har vidst: At vi har vores på det rene. Jeg er glad for, at det nu er bekræftet, at det stadig ikke er kriminelt at redde mennesker i nød.

Det har været storm omkring redningstjenesten i Middelhavet. Hvordan har du oplevet det, når udlændingeordføreren for regeringspartiet Venstre, Marcus Knuth, sagde, at det var på tide, at nogen anmeldte jer til poltiet?

- Der har været mange upassende markeringer i den her sag. Mange som ikke har været faktuelt korrekte. Også fra myndighedsrepræsentanter, som har udtalt sig uden at gide bruge tid på at lytte til vores bevæggrunde.

Tænker du på Marcus Knuth?

- Der har været udmeldinger fra forskellige individer. Jeg har ikke lyst til at pege en enkelt ud. Men i mit stille sind har jeg da undret mig over, at der er stemmer i den offentlige debat, som grundlæggende har været imod, at vi har reddet menneskers liv på Middelhavet. Men jeg er klar over, at der er store følelser i spil, fordi der er et stort migrationspres på Europas grænser. Men vi står altså fast på, at vi har gjort det, som ligger i vores navn. Vi redder mennesker. 

Hvofor er I stoppet med at redde liv på Middelhavet?

- Når vi ikke længere har en redningsbåd på Middelhavet, så skyldes det alene, at strømmen af flygtninge og migranter, der sejlede ud fra den libyske kyst, faldt markant i løbet af august, september og oktober. Det skete som følge af Italiens aftaler med libyske aktører. Vi har trukket os, fordi vi vurderer, at EU selv kan håndtere det nuværende niveau, og så kan vi bruge vores ressourcer bedre andre steder, hvor behovet er større.

 

Generalsekretær: - Det undrer mig, at man kan være imod at redde liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce