General: Smuglere og spioner har frit spil i Arktis


General: Smuglere og spioner har frit spil i Arktis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark bør i langt højere grad få styr på områderne tæt ved Grønland, siger chefen for Arktisk Kommando.

Trods den internationale fokus på Arktis og Grønland ved man fra dansk side stort set intet om, hvad der sker til vands eller i luften i de enorme områder.

Manglende satellit- og radardækning betyder, at fly og skibe kan operere uden at blive opdaget, siger den nye chef for Arktisk Kommando, generalmajor Stig Østergaard Nielsen.

Han ønsker at indsætte særligt uddannet personale til at analysere taktiske efterretninger om, hvem der opererer i Arktis tæt ved Grønland:

- Vi har en taktisk og militær interesse i at vide, hvad der sker af militære operationer og bevægelser lige uden for vores område.

- Men i dag afhænger hele overvågningen af, om flyene og skibene selv rapporterer ind. Vi er groft sagt blinde i forhold til, hvad der foregår, siger han.

For to år siden frygtede flere lande en ny supermagtskonflikt i Arktis, men selv om forholdet mellem stormagterne i dag er blevet bedre, vurderer flere eksperter, at Danmark bør opgradere sin overvågning for at undgå, at spionfly og smuglere får frit spil.

- Det er helt oplagt at lade smuglervarer komme denne vej rundt, fordi der er fri passage, siger seniorforsker Siemon Wiezeman fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri til Jyllands-Posten.

- Hvis ikke Danmark gør noget ved det, kan det også på sigt komme til at udgøre et sikkerhedspolitisk problem, når ingen ved, hvad der i realiteten foregår på havene omkring Grønland, fortsætter han.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er godt klar over, at overvågningen i Arktis bør styrkes. Derfor er det et indsatsområde i det nye forsvarsforlig.

- Det kan ske via danske satellitter og droner, eller ved at Danmark betaler for at blive koblet til andre landes militære eller civile satellitter, siger han til Jyllands-Posten.

General: Smuglere og spioner har frit spil i Arktis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce