Ministeriet og Danske Universiteter vil have flere kvinder til at forske på universiteterne. Et hverv der ellers er domineret af mænd. Ikke alle anerkender problemet.

Udviklingen mod at få flere kvinder ind i forskningsmiljøer på universiteterne går langsomt. En diskussion, der bliver taget igen og igen, uden at billedet ændrer sig væsentligt.

I oktober sidste år indgik Danske Universiteter imidlertid en aftale med tidligere uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, om at ændre på det.

- Overordnet går aftalen ud på, at vi sikrer, at vi får udnyttet alt det talent, vi har. Der er nogle steder, hvor vi har en svag repræsentation af kvinder, og der må der gøres en særlig indsats, siger Anders Overgaard Bjarklev, talsmand for Danske Universiteter.

Danmark sakker bagud

Få kvinder i forskning er ikke kun et problem for kvinderne. Det har konsekvenser for samfundet i en bredere forstand, påpeger Evanthia Schmidt, der er forsker i ulighed mellem køn i forskningsmiljøer ved Aarhus Universitet.

Forskningens resultater påvirker samfundsudviklingen, og uden kvindelige forskere, er der stor risiko for, at vi udelukker de forskningsområde, hvor de er mest aktive, påpeger hun.


Læs "Mentorer kan hjælpe kvinder"

På mange områder bliver Danmark ellers fremhævet som et foregangsland ved ligestilling, men når det kommer til forskningsstillinger, er vi altså bagud.

- I Norge, Sverige og Finland har ligestilling på universiteterne længe været et prioriteret område med reelle satsninger på flere niveauer. Imens har vi i Danmark ikke fokuseret på de strukturelle og kulturelle barrierer, siger Evanthia Schmidt.

En del af aftalen mellem Danske Universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet går derfor ud på at forbedre arbejdsmiljøerne for at tiltrække flere kvinder.

- Vi vil blandt andet se på, om der er nogle utilsigtede huller i personalepolitikkerne, siger Anders Overgaard Bjarklev.

En gammeldags kønsdebat

Det er ikke alle steder i forskermiljøerne, at skævheden ses som et direkte problem.

Professor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, Heine Andersen, henviser til, at kvinder har lige så gode chancer for at besidde forskerstillinger som mænd.

Ansøgerne er blot færre.

- Man har en stereotyp opfattelse af mandlige og kvindelige værdier, og den bane vil jeg nødigt bevæge mig ind på. Det er noget, man har søgt væk fra i de seneste 40 års kønsdebat. Der er forskel på mennesker - og på mænd og kvinder indbyrdes, siger han.

Evanthia Schmidt påpeger dog et fravalg af universitetsstillinger hos kvinder.

- Det er ikke logisk, at der er få kvinder på lektor- og professorniveau, fordi de ikke har lyst til at forske. Når 50 procent af de ph.d.-studerende er kvinder, må man formode, at de som udgangspunkt gerne vil fortsætte med at forske, siger hun.

Med aftalen mellem universiteterne og ministeriet er der lagt op til, at problemet bunder i kønslige forskelle. På trods af det har aftalen ikke nogle konkrete mål, universiteterne skal leve op til.

- Aftalen sender et signal om, at der lægges vægt på tiltag hos universiteterne. Der er ikke lagt fast på endelige målemetoder eller mål, hvilket giver noget fleksibilitet, siger Anders Overgaard Bjarklev.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Mentorer kan hjælpe kvinder til tops

Mentorer kan hjælpe kvinder til tops

Rektor: Få kvindelige videnskabsfolk er et stort problem

Rektor: Få kvindelige videnskabsfolk er et stort problem

Langt fra ligestilling: Mændene tager langt de fleste professor-stillinger

Langt fra ligestilling: Mændene tager langt de fleste professor-stillinger