Gæld til salg


Gæld til salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En niche af firmaer og inkasso-bureauer har specialiseret sig i at inddrive gæld, som andre virksomheder har opgivet og afskrevet som tab på selvangivelsen. Og det er en rigtig god forretning.

- Det er aggressive selskaber, som køber de her fordringer. De cirkler rundt som hajer og bruger barske metoder. Det værste er, at den her praksis tit skubber til folk, som er ved at komme på fode, siger Palle Nielsen fra Center for Gældsramte.

Inkasso-virksomhederne køber for eksempel en kontokortgæld på 100.000 kroner for 5000 kroner. Gælden er registreret i fogedretten, og inkassobureauet lader den ligge noget tid, inden man gør et forsøg på at få folk til at betale så meget som muligt. Ofte med stort held.

Alt, hvad der kommer ind over 5000 kr. er ren fortjeneste.

En af de største virksomheder på markedet er EBH Finansservice, som sidste år tjente 90 millioner kroner på at opkøbe gæld i bundter og senere inddrive gælden.

Men branchens praksis nærmer sig det uetiske, mener Palle Nielsen.

- Man stresser folk ved at ringe til dem på alle tider af døgnet, sender folk på besøg og truer med, at det bliver dyrere og dyrere. Og til sidst føler folk sig presset til at betale nogle hundrede kroner om måneden.

- Men folk skal ikke lave enkelt-aftaler på den måde - de skal få et overblik over hele deres gæld og så få lavet en afdrags-ordning med alle skyldnerne, siger Palle Nielsen.

EBH Finansservice går ikke ind for at stresse skyldnerne, skriver firmaet på sin hjemmeside. Men: "Vi insisterer på, at debitorer går med til at betale, hvad de magter, og stiller sikkerhed efter evne i lyset af, hvad de har til rådighed."

Psykisk syge

En del af de skyldnere, som får deres gæld solgt videre, er sindslidende eller socialt udsatte, som har optaget såkaldte blankolån - altså lån uden sikkerhedsstillelse med meget høje renter.

Konsulent Johnny O'Hagan fra Psykiatrisk Center på Bispebjerg Hospital forklarer:

- Når banken smækker kassen i, fortsætter turen til de dyre lån, hvor der ikke bliver lavet en vurdering af, om mine patienter har en jordisk chance for at betale pengene tilbage.

En af dem, som er havnet i gældsfælden, er Troels Frederik, som Stiftstidende følger i seks kapitler. Han overtrækker f.eks. 69.379 kr på sit American Express-kort - en gæld, som banker af sted med 30 procent i renter, så han ender med en gæld på 170.000 kr.

Gæld til salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce