Gade til Corydon: Andre lande har afskaffet arveafgift


Gade til Corydon: Andre lande har afskaffet arveafgift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbrug & Fødevarer afviser Bjarne Corydons argument: I Sverige og Tyskland har man gjort op med arveafgift.

Selvom Venstres formand Lars Løkke Rasmussen har gjort en afskaffelse af arveafgiften for små- og mellemstore virksomheder til hovedkravet i forhandlingerne om anden del af vækstplanen, så siger finansminister Bjarne Corydon nej.

Men en del af finansministerens begrundelse for afvisningen holder ikke. Det mener i hvert fald Søren Gade, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Det er netop små og mellemstore virksomheder som landbrug, som kan blive omfattet af de borgerlige partiers forslag. Og det vil have stor betydning for virksomhederne, mener Søren Gade.

- Det ville kunne skabe både vækst og arbejdspladser, hvis pengene kunne gå til investeringer i virksomheden i stedet for at ryge i statskassen, siger Søren Gade.

Bjarne Corydon har afvist forslaget af to grunde: For det første vil der ikke blive skabt tilstrækkeligt med arbejdspladser for den milliard kroner, forslaget ventes at koste.

Og for det andet vil det ikke være lovgivningsmæssigt muligt at sikre, at en afskaffelse af arveafgiften ikke vil blive brugt til at unddrage sig beskatning, mener Bjarne Corydon.

De borgerlige partier lægger op til, at eksempelvis en landmand kun kan slippe for arveafgiften, hvis han lader pengene stå i virksomheden for eksempelvis at investerer i mere effektive maskiner. Til gengæld skal man beskattes, hvis pengene trækkes ud til en ny bil.

Men det åbner for skatteunddragelse på en måde, som ikke kan løses med lovgivning, mener Bjarne Corydon.

Den bekymring deler Søren Gade dog ikke.

- Det kan jo lade sig gøre i andre lande, herunder Sverige og Tyskland, enten slet ikke at have gave- og arveafgifter eller lempe dem betydeligt, siger Søren Gade i en kommentar.

Landbrug & Fødevarer har lavet et notat, som viser, at virksomhederne i Tyskland slipper for gave- eller arveafgift ved overdragelse af virksomhed, hvis virksomheden drives videre i mindst syv år.

Ifølge notatet valgte den svenske regering i 2004 at afskaffe afgiften, fordi reglerne gav en række problemer og samtidig var svære og dyre at administrere.

Selve bo- og gaveafgiften beløb sig til 2,6 milliarder svenske kroner, hvilket svarede til 0,2 procent af de samlede skatteindtægter i Sverige.

Ifølge notatet udgjorde de danske bo- og gaveafgifter til sammenligning ca. fire milliarder kroner i 2010, hvilket svarer til 0,5 procent af det samlede skatte- og afgiftsprovenu.

Gade til Corydon: Andre lande har afskaffet arveafgift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce