Lovgivningen er blevet alt for restriktiv, mener web-master og krudtnørd David Sørensen fra Odense.

Få ændringer i lovgivningen om fyrværkeri kunne forhindre noget af det ulovlige salg, mener stifter og webmaster på www.pyrotest.dk

Odenseanske David Sørensen er lidt af en krudttosse og det ærgrer ham, at alt knaldfyrværkeri er ulovligt. Ved små ændringer i lovgivningen kunne man imødekomme en del af efterspørgslen på meget ulovligt fyrværkeri, mener han.

- Man kan sagtens konstruere mindre kanonslag på en sikker og forsvarlig måde. Mange går jo efter at få et godt brag, siger den 25-årige amatør fyrværker, der ved, at han taler på en masse krudtnørders vegne, siger han.

- Jeg deltager i utallige fora på nette, hvor vi diskuterer fyrværkeri, og jeg ved, at det er det, folk efterspørger, fortæller den 24-årige amatørfyrværker.

David Sørensen så også gerne, at det lovlige fyrværkeri fik en bedre kvalitet. Den såkaldte NEM-vægt må ikke være særlig høj i Danmark, og det mener han bør justeres.

NEM-vægten angiver hvor meget krudt, der må være i raketter og batterier, og mærkes på alt nyt fyrværkeri. Det tilladte for raketter er 75 gram, mens det er 1000 gram for batterier, pointerer David Sørensen.

- Jeg mener ikke, at det bør gives helt frit, som tidligere, men man bør tillade en øget NEM-vægt, så kvaliteten af fyrværkeriet bliver bedre.

Sælg og fyr af samtidig

Som mange andre synes David Sørensen, at det kan være svært at vente med at fyre sit krudt af til den 27. december, hvor det bliver lovligt.

Derfor foreslår David Sørensen, at man forkorter perioden, hvor det er tilladt at købe fyrværkeri og lader perioden følge tiden, hvor man også må fyre det af. Han forslår at begge dele begynder den 20. december.

Heri er fyrværkeriforhandler Michael Hørslev fra Stige Blomster enig, men han mener, at perioden først skal begynde efter jul.

- Så kan vi få julen overstået først, og herefter glæde os til nytåret, siger han.

David Sørensen er klar over, at mange er imod knaldfyrværkeri fordi mange husdyr ikke bryder sig om det.

- Og det forstår jeg fuldstændig. Jeg kan også godt lide dyr. Men jeg tror man kan vænne sine dyr til knaldene, og sørge for at berolige dem, mens der skydes af, siger han.

Hvis man vil sikre sig, at man får noget godt fyrværkeri for pengene, har David Sørensen nogle få gode råd:

  1. Brug din erfaring - skriv ned, hvad der virkede sidste år.
  2. Find nogle mærker fyrværkeri, du kan lide og køb det hos forhandlere, der har rigtige fest-fyrværkere ansat
  3. Se videoer på nettet af batterier, men vær opmærksom på, at der kan snydes med lyd og billede
  4. Gå til en demonstration af fyrværkeri i dagene op til nytårsaften, så er du helt sikker på, hvad du køber.

Mere om emnet

Se alle

60-årig gemte et lille ton fyrværkeri på sin ejendom

9
Salg begynder tirsdag: Kun dansk fyrværkeri er lovligt

Salg begynder tirsdag: Kun dansk fyrværkeri er lovligt

De fem fyrværkeriråd