Fyrede straffes økonomisk


Fyrede straffes økonomisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IKLEMME: Ældre ledige tvinges på en lavere efterløn hvis de har sparet op - fagforeninger kræver lovændring
I lørdags fyldte Anne Hansen fra Nyborg 60 år. Det er uden tvivl den dyreste fødselsdag i hendes liv. For ikke nok med at hun dermed er tvunget på efterløn efter tre års ledighed, hun bliver også straffet økonomisk for de pensioner, hun har sparet op igennem 30 år som lønmodtager.

- Jeg synes simpelthen, det er dybt urimeligt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal tvinges på efterløn til en lavere sats, når jeg sagtens kan arbejde, siger hun.

Den 60-årige HK'er får nu en efterløn, der kun svarer til halvdelen af den maksimale ydelse. Årsagen er de skærpede regler, som regeringen indførte med efterlønsforliget i 1998 for at gøre det attraktivt at blive længere på arbejdsmarkedet. Efterlønnere under 62 får en lavere sats, og samtidig modregnes optjente pensioner, ligegyldigt om de udbetales eller ej. Problemet er bare, at folk som Anne Hansen ikke har noget valg.

Fremtidsplaner rives itu

Fagforbundet FTF raser:

- Det er urimeligt, at man straffer folk med pensioner så hårdt. Og det er jo helt grotesk i de tilfælde, hvor folk er tvunget på efterløn, siger formanden for FTF's A-kasse, Eva Munck.

- Man er fuldstændig uden skyld i, at ens fremtidsplaner rives fra hinanden. Det rammer jo den økonomiske tilværelse resten af livet, siger hun.

Seniorer tvinges på efterløn efter to et halvt år i dagpengesystemet.

- Det er en forholdsvis stor gruppe, for hvis man bliver afskediget i en sen alder, er det rigtig svært at finde job. Der er ikke noget, der hedder det grå guld i praksis, siger Eva Munck.

Ønsker lovændring

FTF har flere gange anmodet om en lovændring uden held.

Også HK ser urimeligheder i systemet.

- Grundlæggende synes jeg, det er i orden, at man modregner høje pensioner i efterlønnen. Men det var ikke planen med efterlønsreformen at straffe dem, der ufrivilligt er havnet i ledighed, siger formanden for HK Odense, Sven-Erik Peterson.

Han foreslår, at man ændrer lovgivningen, så folk over 60 år får mulighed for at blive længere på dagpenge og stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Erhverv side 8

Fyrede straffes økonomisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce