Fynsværket kulfrit inden 2030: Virksomheder risikerer prisstigninger på el og varme

Fynsværket har længe været i gang med at udfase brugen af kul i sin gamle keddel i blok 7. Og inden 2030 ønsker værket at være helt kulfrit. Arkivfoto: Nils Mogens Svalebøg

Fynsværket kulfrit inden 2030: Virksomheder risikerer prisstigninger på el og varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis Fynsværket skal være kulfrit inden 2030, kræver det en økonomisk håndsrækning. Ellers vil erhvervskunder opleve prisstigninger, melder direktør for Fjernvarme Fyn.

Fynsværket skal droppe kul. Gradvist, men fuldstændigt inden 2030.

Det har værket og Odense Kommune selv meldt ud, og det blev gentaget af regeringen, da den i 2017 tilsluttede sig en international aftale om et kulfrit Danmark inden 2030.

Men at gå fra kul til grøn energi er hverken nemt. Eller billigt.

Og nu advarer Fjernvarme Fyns direktør, Jan Strømvig, at omstillingen i sidste instans kan føre til højere varme- og elpriser for erhvervskunder.

- Det er dyrere at producere vedvarende energi end energi fra fossile brændstoffer. Vores privatkunder vil næppe opleve nogen ændring, men for vores erhvervskunder, og det er blandt andet de store gartnerier her i Odense-området, som modtager meget fjernvarme fra os, vil det betyde prisstigninger, hvis ikke vi kan dække det ind med for eksempel tilskud, siger direktør i Fjernvarme Fyn Jan Strømvig.

Privatkunder betaler normalt energiafgift, men den bortfalder på vedvarende energi. Dermed kan omkostningen ved at producere grøn energi finansieres ved en prisstigning op til kundernes normalpris. Men erhvervskunder har i forvejen ingen afgift, så for dem kan en prisstigning mærkes, forklarer jan Strømvig.

Sagen kort
Regeringen har i 2017 indgået en international aftale om at udfase brugen af kul inden 2030.


I vejen ligger i alt fire kraftværker, som stadig bruger kul til at fyre i sine kedler.

Det tidligere Dong Energy, nu Ørsted, vil efter planen stoppe med kulfyring på Ansæsværket og Esbjergværket senest i 2023.

Herefter vil kun Fynsværket og Nordjyllandsværket være tilbage som kulfyrende i landet.

Ejerne af Fynsværket, Fjernvarme Fyn og Odense Kommune, havde allerede inden regeringens udspil et erklæret mål om helt at udfase sin brug af kulkraft inden 2030.

Nordjyllandsværket vil droppe kul inden 2028.
Direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, Arkivfoto: Robert Wengler
Direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, Arkivfoto: Robert Wengler

Savner støttepulje

Mandag satte Jan Strømvig sig til bords med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) for netop at drøfte omlægningen til vedvarende energi og udfordringerne ved priserne.

- Jeg fortalte ministeren, at vi gerne vil udfase kul så hurtigt som muligt, men at den varme og el, vi producerer, stadig skal være konkurrencedygtig på markedet. Det her må ikke føre til væsentlige prisforhøjelser, siger Jan Strømvig.

Kraftværker har op til 2017 haft mulighed for gennem den såkaldte VE til Proces-pulje at modtage støtte, netop så prisstigninger for erhvervskunder kunne undgås, når produktionen lægges om til grøn energi. Men puljen blev afskaffet i 2017.

- Vi søgte puljen for to år siden, men nåede ikke at få del i midlerne, inden puljen blev afskaffet. Og som jeg ser det, er det noget lignende, der skal til igen, og det håber jeg bliver en del af det nye energiforlig, siger Jan Strømvig.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Arkvivfoto
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Arkvivfoto

Intet fastlagt endnu

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt kan endnu ikke sige, om der atter vil blive oprettet en pulje, som kraftværker kan søge i forbindelse med grøn omstilling.

- Det er der ikke taget stilling til for nuværende, men de her ting er nogle, vi kigger på. I går (mandag, red.), da jeg var på Fynsværket, var min første anledning til at drøfte deres omstilling og høre om deres konkrete udfordringer, og hvad økonomien er i det. Så det er der, vi starter. Og så fortsætter vi selvfølgelig drøftelserne, så får vi forhåbentlig får udfaset kul fra Fynsværket på en måde, så der stadig kan leveres el og varme til en fornuftig pris.

- Senere i år skal regeringen forhandle om et nyt energiforlig. Kommer kraftværkernes udfordringer ved kuludfasning til at indgå i forhandlingerne?

- Altså, detaljegraden tages på forskellige niveauer, så om den bliver taget af os, det må vi se, men det er klart, at hele den grønne omstilling er i spil, siger Lars Christian Lilleholt.

Udfasning allerede i gang

Facebook og Fjernvarme Fyn indgik i efteråret sidste år et samarbejde, så overskudsvarme fra Facebooks kommende datacenter vil kunne opvarme op mod 6800 husstande. Ifølge Jan Strømvig er det et skridt på vejen mod kuludfasning, da Faceboook vil bruge 100 procent grøn energi - men dog ikke nok til at undgå prisstigninger for erhvervskunder.

Fynsværket har desuden i flere år været i gang med sin omlægning til grøn energi i sin produktion af varme og el. Den sker nu fra tre anlæg, hvor der fyres med henholdsvis halm, affald og kul.

Fra 2009 til 2015 havde værket mere end halveret kulforbruget i den store kedel i kulanlægget. Samtidig er forbruget af halm og skrald skruet i vejret.

Fynsværket kulfrit inden 2030: Virksomheder risikerer prisstigninger på el og varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce