Fynske sygeplejersker udtaget til strejke: Konflikt kan aflyse operationer og kontroller på OUH

Det er blandt andet dårlige knæ, der vil blive ramt af en konflikt mellem offentligt ansatte og arbejdsgivere. Arkivfoto.

Fynske sygeplejersker udtaget til strejke: Konflikt kan aflyse operationer og kontroller på OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Sygeplejeråd har udtaget de arbejdspladser, hvor sygeplejersker vil blive ramt af den varslede konflikt fra 4. april. Helt efter bogen er man gået uden om akutte og livstruede patienter, men forsøger i stedet at ramme arbejdsgiverne på pengepungen.

Konflikten mellem offentligt ansatte og arbejdsgivere truer, efter de aktuelle overenskomstforhandlinger er brudt sammen. Senest har Dansk Sygeplejerråd udtrukket de arbejdspladser, hvor sygeplejersker skal nedlægge arbejdet fra 4. april, hvis konflikten bliver en realitet.

Udtagelsen omfatter 10 procent af medlemmerne. Som udgangspunkt har man undgået akutte og livstruende områder blandt de næsten 6.000 udtagede sygeplejersker - heraf cirka 4.500 i regionerne, cirka 1.000 i kommunerne og cirka 100 på statens område.

Der er ikke udtaget personale, der tager sig af kræftområdet, børn eller psykiatrien. Samtidig er sygeplejersker ifølge hovedaftalen med arbejdsgiverne forpligtet til et nødberedskab i tilfælde af konflikt. En eventuel strejke kommer derfor fortrinsvis til at gå ud over ambulatorier, sengepladser og visitationsenheder i kommunerne.

På Fyn er der på Odense Universitetshospital (OUH) udtaget en en række ambulatorier, centre og dagklinikker samt afsnit med planlagt kirurgi og opvågning efter bedøvelse.

Forhandling af nødberedskab

Ifølge Kirsten Nikolajsen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på OUH, betyder det for patienterne, at der vil være meget få ambulante og planlagte operationer, der kan finde sted.

- Jeg kan ikke forestille mig, det vil ramme akutte patienter, men der skal jo være en forhandling om et nødberedskab, hvor ledelsen skal være med til at definere, hvad der er nødvendigt, siger hun.

Hun har mandag formiddag været rundt på flere af de udtagede afdelinger og kan meddele, at stemningen er alvorlig, men at der er kampgejst blandt sygeplejerskerne.

- Alle er enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget. Vi kan ikke sige ja til det, der ligger på bordet. Der er ingen reel forhandling og ingen lønstigning. I forvejen er det svært at rekruttere sygeplejersker. Skal vi kunne tiltrække dem i de kommende år, er der nødt til at ske noget med lønnen, siger Kirsten Nikolajsen.

Hun mener, at arbejdsgiverne vil mærke konsekvenserne af en konflikt tydeligt på økonomien, når patientgarantier ikke kan overholdes, og man derfor er forpligtet til at give dem et tilbud om behandling andensteds - i sidste ende på privathospital.

Presse modparten

Syddansk kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, John Christiansen, håber, at man trods varslet kan forhandle sig frem til en løsning, og planen er i første omgang at presse arbejdsgiverne til at imødekomme sygeplejerskernes krav.

- Vi har valgt de områder, vi tror på vil presse modparten mest muligt. Det vil desværre også ramme nogle patienter - det er er en del af en konflikt. Vi er gået efter, at det skal være mest muligt indgribende over for arbejdsgiverne, og her har man jo især respekt for penge, siger han.

Ud over det regionale niveau forhandles der også med ansatte i stat og kommuner, og der er derfor også udtaget statslige og kommunale arbejdspladser til konflikt. Her har det også været målet at ramme funktioner, der er indgribende over for arbejdsgiverne. Blandt de kommunale arbejdspladser på Fyn er Assens og Svendborg Kommuner udtaget på en række plejehjem og i hjemmeplejen. På det statslige område er Institut for Sundhedstjenesteforskning udtaget.

Fynske sygeplejersker udtaget til strejke: Konflikt kan aflyse operationer og kontroller på OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce