Erhvervsakademiet Lillebælt har fået knap 20 procent flere ansøgere via kvote 2 end sidste år. På Syddansk Universitet er tallet 12 procent. Særligt uddannelser inden for robotteknologi er blevet mere populære.

I år har 54.932 ansøgere søgt optagelse på ingeniøruddannelsen, sygeplejestudiet eller en anden videregående uddannelse via kvote to.

7,2 procent flere ansøgere end sidste år havde, inden fristen udløb tirsdag klokken 12, sendt ansøgninger af sted.

På Erhvervsakademiet Lillebælt har man oplevet en endnu større stigning end på landsplan. Hele 19 procent flere har søgt ind via kvote to i år end sidste år.

- Det skyldes flere ting. Først og fremmest tror jeg, vores model med at kombinere teori og praksis er tiltalende for mange. Vi bringer virksomhederne ind i skolen, fortæller Alice Petersen, der er kommunikations- og erhvervskontaktchef på Erhvervsakademiet Lillebælt.

En anden årsag til den fortsatte stigning af kvote 2-ansøgere er, at stadig flere, der har en erhvervsuddannelse, ønsker at tage en videregående uddannelse. De skal alle søge ind via kvote 2.

Stor stigning inden for robotteknologi

Erhvervsakadamiet er særligt tilfredse med, at 28 ud af de 1073 kvote 2-ansøgere har søgt ind på uddannelsen til automationsteknolog. For et år siden havde akademiet blot fem ansøgere.

- Det har uden tvivl haft stor betydning, at der har været meget omtale af robotteknologi og automatisering. At der er stor efterspørgsel på uddannede inden for det felt, det gør noget ved de unge og deres forældre, siger Alice Petersen.

Antallet af kvote 2-ansøgere er for Alice Petersen en god indikator på, hvor mange ansøgere erhvervsakademiet kan regne med at få via kvote 1 den 5. juli. Hun forventer, at skolen på kvote 1-optaget til sommer modtager 2500-3000 ansøgninger.

SDU: Naturvidenskab hitter

Også Syddansk Universitet har oplevet en stigning af kvote 2-ansøgere. 7611 ansøgere har søgt en uddannelse på universitet, og det er 12 procent flere end for et år siden.

Der har ligesom på erhvervsakademiet været større interesse for uddannelser inden for robotteknologi og mekatronik (mekanik, elektronik og software).

Uddannelser inden for både det naturvidenskabelige samt det teknologiske fakultet har oplevet en stigning på omkring 35 procent. Derimod er ansøgninger inden for medicinstudiet faldet en smule.

Hvad er kvote to?

Optagelse gennem kvote 2 er for de ansøgere, som af forskellige grunde ikke kan blive optaget gennem kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet ud over eksamensgennemsnittet.

Det er uddannelsesstedet, der bestemmer de kvote 2-kriterier, som der udvælges efter. Det er forskelligt fra sted til sted.

Uddannelsesstedet optager på baggrund af en individuel vurdering, hvor de for eksempel kigger på ansøgerens erhvervserfaring, supplerende fag, anden uddannelse og højskoleophold.