Fynske borgmestre om statslige arbejdspladser: Vi har alle sejret

Det er ikke til at se det, men de ni fynske førstemænd, der var samlet i Café Stiften var jublende glade over nye statslige arbejdspladser. Fra venstre er Tonni Hansen (SF), Langeland, Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn, Kasper Olesen (S), Kerteminde, Johannes Lundsfryd (S), Middelfart, Søren Steen Andersen (V), Assens , Morten Andersen (V), Nordfyn, Bo Hansen (S), Svendborg, Peter Rahbæk Juel (S), Odense, og Kenneth Muhs (V), Nyborg. Foto: Michael Bager

Fynske borgmestre om statslige arbejdspladser: Vi har alle sejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De sejrede hver især i deres kommune ved kommunalvalget, og da Fyns førstemænd i går mødtes for første gang i Café Stiften, var det til fælles jubel over nye statslige arbejdspladser

Tillykke, tillykke. Der blev givet hånd og sagt tillykke for hver ny borgmester, der onsdag eftermiddag dukkede op i mediehuset i Odense for at møde Fyens Stiftstidendes læsere i Café Stiften. Få timer forinden havde regeringen offentliggjort, at Fyn bliver den helt store vinder i denne rundes spil om nye statslige arbejdspladser. Og lykønskningerne blev givet selv om sejrherren over dem alle, Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), var forsinket til dette første møde mellem de nye førstemænd på Fyn.

Han havde travlt med at tale med miljøminister Esben Lunde (V), der var kommet til byen, hvor Miljøstyrelsen nu flytter til og dermed 440 odenseanske job. Job, som Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) i den grad godt kunne have brugt nogle af, men han fik ikke så meget som en eneste ny statslig arbejdsplads ud af regeringens forsøg på at skabe et Danmark i bedre balance.

Alligevel var meldingen fra ham:

- Jeg er så glad. Det er så fedt. Det er kun 50 minutters kørsel fra Langeland til Odense, og københavnerne kan så bosætte sig på naturskønne Langeland. Det her er et boost til hele Fyn, sagde den langelandske borgmester, der i nabokommunen Svendborg får 64 nye statslige arbejdspladser.

Derudover havner Dansk Sprognævns 15 arbejdspladser i Bogense, og Lokale- og Anlægsfonden lander i Nyborg med i alt 14 ansatte.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel var den store sejrherre ved onsdagens udflytning af statslige arbejdspladser. Men også de øvrige fynske borgmestre glædede sig. Foto: Michael Bager
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel var den store sejrherre ved onsdagens udflytning af statslige arbejdspladser. Men også de øvrige fynske borgmestre glædede sig. Foto: Michael Bager

Gevinst på den lange bane

Og selv om der selvfølgelig var et ekstra stor smil hos borgmestrene i vinderkommunerne jublede også de øvrige fynske borgmestre, der var enige om, at 17. januar var en stor dag for Fyn.

- Nu gælder det om at vise vores herligheder frem, så kan Kerteminde også få glæde af nogle af de potentielt 500 nye familier, der følger med arbejdspladserne, sagde borgmester Kasper Olesen (S).

Samtidig var der en erkendelse af, at der på den korte bane nok ikke strømmer masser af tilflyttere til.

- Vi er så tæt på København, at jeg ikke tror, at vi skal forvente, at de ansatte i Miljøstyrelsen med det samme sætter deres lejlighed på Østerbro til salg. Men vi skal sørge for, at de får lyst til at bo her og på sigt undlader at pendle frem og tilbage, sagde Peter Rahbæk Juel, da han nåede frem.

Og Svendborg-borgmester Bo Hansen kunne da godt se nogle af miljøfolkene bo i det sydfynske.

- Er det ikke noget med fodformede sko og fjællræven. Det passer meget godt til os, bemærkede han med et smil.

Kommunerne er i forvejen på vej med en fælles bosætningsstrategi for at lokke flere sjællændere og jyder til Fyn. Og i den strategi er det netop vigtigt at slå på de mange forskellige kvaliteter, som Fyn har at tilbyde, var der enighed om.

Den fynske psyke

I det hele taget er der lagt op til fælles fynsk front de kommende fire år, hvis stemningen på onsdagens borgmestermøde varer ved.

- På Fyn har vores største problem tidligere været vores egen psyke og manglende tro på, at vi kan udrette noget på Fyn. Det er ved at vende, sagde borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V).

På linje var den nordfynske kollega Morten Andersen (V).

- Vi er blevet gode til at se Fyn under et, og dagen i dag er en rigtig god dag for hele Fyn. Den kommer oveni en række andre gode dage, hvor vi blandt andet har fået det tredje spor på motorvejen, sagde han.

Halvdelen af de fynske borgmestre blev skiftet ud ved kommunalvalget i november, og hvor de blå borgmestre tidligere var i klart flertal, er flere røde borgmestre nu i front. Det gør dog ikke samarbejdet sværere, var der enighed om i borgmesterpanelet.

- I lokalpolitik er vi gode til at samarbejde. Det handler om at få skabt de bedste løsninger for borgerne, sagde borgmesterdebutanten i Faaborg-Midtfyn, Hans Stavnsager (S).

Og en af de næste statslige investeringer, der skal kæmpes for, er en fortsat udvidelse af Fynske Motorvej, var der enighed om.

- Nu får vi det tredje spor på Vestfyn, og vi får sænket brotaksten, så mangler vi at få udvidet motorvejen syd om Odense, så der ikke opstår en flaskehals, sagde dagens store sejrherre Peter Rahbæk Juel og opfordrede Fyens Stiftstidende til at fortsætte "Tre spor nu"-kampagnen.

Fynske borgmestre om statslige arbejdspladser: Vi har alle sejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce