Fynske borgmestre: Ryd dog op i politikernes løn

Borgmester Christian Thygesen (V) fra Faaborg-Midtfyn Kommune mener, det er yderst fornuftigt, når Vederlagskommissionen anbefaler en højere borgmesterløn, mens der modsat lægges op til lavere pension og modregning af indtægter fra bestyrelseshverv. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat

Fynske borgmestre: Ryd dog op i politikernes løn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem fynske borgmestre hilser Vederlags-kommissionens forslag velkomment

Det er en god ide at få ryddet op i mærkelige løntillæg og skattefri ordninger, og få noget gennemsigtighed i politkernes løn.

Det siger fem fynske venstreborgmestre som reaktion på, at Vederlagskommissionen i går fremlagde sine anbefalinger til et nyt lønsystem for fultidspolitikere.

Anbefalingerne fra Vederlagskommissionen lyder blandt andet på, at borgmestre, ministre og folketingspolitkere skal have en højere løn, men til gengæld en markant beskåret pension, der ligner den, de øvrige lønmodtagere på arbejdsmarkedet har.

De anbefalinger bliver modtaget med kyshånd af flere fynske borgmestre.

- Der bør skabes et system, der i langt højere grad har gennemsigtighed. Politikernes ordninger skal være de samme som alle andres og bestå af løn og pension. Men der har været en poli- tisk berøringsangst, og den eksisterer desværre stadig, siger Faaborg-Midtfyns borgmester Christian Thygesen (V).

Samme melding lyder fra Kerteminde, Assens, Nyborg og Nordfyn.

- I stedet for blyantspenge og ekstra skattefri tillæg skal vi give en ordentlig løn til politkerne, hvis løn er udhulet gennem flere år. Og lad dem da selv betale pension ligesom alle andre. Det er der mere ræson i. Det hele lander jo i nul samfundsøkonomisk, siger Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V).

Honorarer modregnes

Kommissionen forslår, at borgmestrene skal have modregnet de honorarer, de måtte få for eventuelle lønnede poster i diverse bestyrelser.

Også det kan både Assens' og Faaborg-Midtfyns borgmester se fornuften i.

- En modregning lyder fornuftigt, hvis man vel og mærke justerer den generelle løn, siger Christian Thygesen og Søren Steen Andersen er enig.

- Det er fair nok. Jeg sidder ikke selv i nogle bestyrelser, men en borgmester arbejder de timer i døgnet, der er til rådighed. Man får jo ikke flere timer, fordi man laver bestyrelsesarbejde, siger han.

Handlen med lønnede poster i bestyrelser kan også hurtigt blive en del af en uskøn konstitueringsproces, der helst skulle drives af politiske hensyn, bemærker Christian Thygesen.

Ingen af de to har selv nogle lønnede poster ved siden af borgmesterarbejdet, men de tilhører et mindretal på 38 borgmestre blandt landets 98 borgmestre. De øvrige har alle lønnede poster ved siden af arbejdet.

Heriblandt Odenses borgmester Anker Boye (S), der årligt indkasserer tæt på 800.000 kroner for bestyrelses- arbejde ved siden af politikerjobbet.

Også Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) bifalder kommissionens arbejde, men han er mindre sikker, når det handler om netop poster ved siden af arbejdet som borgmester.

- Når jeg eksempelvis får løn for at være formand for Fynbus, bliver der også forventet en vis indsats fra mig. Men det er klart, at noget af tiden går fra borgmesterjobbet, siger han.

- Hold hovedet koldt

Morten Andersen har noteret sig, at social- og indenrigminister Karen Ellemann (V) nu vil invitere partierne til en forhandling om Vederlagskommissionens anbefalinger.

- Det er den rigtige måde at gøre det her på i stedet for at afgive løfter, inden arbejdet overhovedet var gået i gang, siger Morten Andersen.

Hverken Christian Thygesen eller Søren Steen Andersen har dog den store tiltro til, at folketingspolitikerne følger Vederlagskommissionens anbefalinger, men håber, at de kommer til fornuft.

- Jeg synes, det var dybt forkert, at politikerne rendte baglæns, da de fik en flig af kommissionens konklusioner. Nu sætter jeg min lid til, at folketingspolitikerne gør det, de er valgt til, nemlig at træffe beslutninger på et kvalificeret grundlag. Og det grundlag er kommet i dag. Hvis de ikke holder hovedet koldt, så rammer den her sag dem igen om nogle år, bemærker Søren Steen Andersen.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Odenses borgmester Anker Boye.

Fynske borgmestre: Ryd dog op i politikernes løn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce