Jane Heitmann (V) rejser til FNs kvindekonference i New York for at lære, hvordan vi skal tage mod syriske kvinder, der er flygtet til Danmark.

Da Jane Heitmann (V) sidste gang deltog i FN's årlige kvindekonference tilbage i 2014, skete der noget. Noget, der ændrede hendes syn på og engagement for global ligestilling.

- Der var en kvinde fra Iran, der rejste sig og fortalte, at der skulle have siddet en anden i hendes stol. Men den anden kvinden var blevet slået ihjel på grund af sit politiske engagement. Sådan en historie tænder en ild i mig, fortæller Jane Heitmann, der er ligestillingordfører for Venstre.

Derfor deltager hun i næste uge sammen med andre fra Folketingets ligestillingsudvalg igen i FNs kvindekonference. Her skal de debattere og forsøge at sikre kvinder over hele verden de samme rettigheder som mænd.

I år rejser hun også af sted med en forventning om, at hun får viden med hjem, hun kan bruge lige så snart, hun er tilbage i Danmark.

Flygtninge og homoseksuelle

Hun har blandt andet bedt om et møde med de kvinder fra Syrien, der deltager i konferencen. Social kontrol af kvinder af anden etnisk oprindelse end dansk er nemlig allerede er et tema herhjemme.

- Jeg vil i dialog med den syriske delegation, for at få nogle værktøjer med hjem, vi kan bruge til at kommer de syriske kvinder i møder, der er flygtet til Danmark, siger hun.

Helt aktuelt planlægger ligestillingsudvalget også to store konference her i foråret om bøsser, lesbiske og transseksuelles rettigheder.

- Og jeg håber faktisk på, at jeg møder potentielle foredragsholdere eller mennesker med erfaringer på det område, vi kan lade os inspirere af til vores konference, siger Jane Heitmann.

Det findes i Danmark

Der er dog langt fra de udfordringer, kvinderne står med i Iran og i andre lande i forhold til, hvad kvinder i Danmark må kæmpe med på den front.

Men Jane Heitmann peger alligevel på et område, hvor køn åbentbart stadig spiller en rolle.

- Vi har set en meget sexistisk behandling af kvindelige politikere på Facebook, som kom frem i en række tv-udsendelser.

Selv har hun kun en enkelt gang oplevet, at hendes køn blev brugt til at argumentere for, hvorfor hun ikke burde beskæftige sig med politik.

- Det var en anden kvinde, der mente, at jeg ikke kunne være politiker, når jeg var enlig mor. Det er det tætteste, jeg kommer på at have følt en for form forskelsbehandling, fortæller Jane Heitmann.

Fokus på årets kvindekonference i FN er at accelerere udviklingen mod ligestilling mellem kønnene i hele verden.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.