Fynsk gartner med i cannabisinvestering til en kvart milliard

Mads Pedersen har forhandlet med det canadiske selskab Aurora siden sidste efterår. Torsdag aften faldt aftalen på plads. Foto: Kristian Wraae Nielsen

Fynsk gartner med i cannabisinvestering til en kvart milliard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gartneriet Alfred Petersen & Søn har lavet en aftale med canadiske Aurora, der er verdens næststørste producent af cannabis.

Danmarks største producent af tomater indtager med ét slag endnu en førerposition. Gartneriet Alfred Petersen & Søn har landet en aftale med det canadiske selskab Aurora om produktion af medicinsk cannabis. Selskabet, der er børsnoteret, er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis, og aftalen betyder, at der på Fyn skal investeres 250 millioner kroner i nye højteknologiske drivhuse og produktionsanlæg.

Gartneriets ejer Mads Petersen lukkede forhandlingerne torsdag aften, og dermed falder aftalen på plads bare tre dage efter, at gartneriet har fået licens til at producere cannabis under den danske forsøgsordning.

- Det er en tung investeringsopgave, og vi skal have bygget et anlæg, der svarer til 13 fodboldbaner, så det bliver et hektisk år, siger han.

Anlægget kommer til at rumme 93.000 kvadratmeter drivhuse, men ifølge Mads Pedersen er drivhusene den mindste del af investeringen.

- Produktionen kræver, at vi hele tiden har en fuldstændig konstant temperatur, uanset hvordan vejret er udenfor. Så vi skal kontrollere klimaet 100 procent, og derfor skal vi både kunne køle og varme. Samtidig må der heller ikke komme skadedyr ind i drivhusene, så derfor skal vi have bygget nogle kæmpe klimakamre.

Skal bygges som et fængsel

- Derudover skal vi have lavet plads til en farmaceutisk virksomhed, som skal stå for den medicinske del af produktionen. Og endelig er der det sikkerhedsmæssige aspekt, for det hele skal bygges som et fængsel, siger tomatavleren, der kommer til at etablere byggeriet over flere etaper.

Hele anlægget skal stå færdigt om fem år, men håbet er, at den første høst er klar i løbet af vinteren 2019. Om der bliver tale om to eller tre omgange, ligger ifølge Mads Pedersen ikke helt fast endnu. Men hvis alt går som planlagt, kan første del af byggeriet gå i gang til sommer.

- Nu skal vi først have hentet byggetilladelser, så det er nok mest realistisk, at entreprenørmaskinerne går i gang til august, og så kan vi være klar til at høste første gang om godt et år, siger han.

Selv om planerne har ligget klar et stykke tid, er de endnu ikke trukket op af skuffen. Derfor er der hverken lavet aftaler med leverandører og entreprenører til projektet.

- Vi har ikke haft kontakt overhovedet. Vi har ventet med alt, indtil aftalen var på plads, og derfor har vi ikke engang været i dialog med nogen. Men det kommer jo nu, siger Mads Pedersen, der i dag beskæftiger 150 medarbejdere i gartneriet.

Får brug for flere folk

Og dem bliver der flere af. Når projektet står færdigt, forventer Mads Pedersen at have yderligere 150 medarbejdere ansat.

- Men jeg vil ikke afvise, at vi kan få brug for helt op til 300 medarbejdere alene til det her, siger gartneren, der har forhandlet med canadierne siden sidste efterår.

Hvis alt går som planlagt, kan anlægsarbejdet begynde til sommer. Men Mads Pedersen har endnu ikke lagt sig helt fast på tidspunktet.

- Nu skal vi først have hentet byggetilladelser, så det er nok mest realistisk, at entreprenørmaskinerne går i gang til august, siger han.

Fynsk gartner med i cannabisinvestering til en kvart milliard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce