Fynsk forsker vil undersøge, hvordan anoreksi påvirker hjernen

Et fynsk forskningsprojekt skal gøre os klogere på sygdommen anoreksi. Blandt andet hvordan hjernen bliver påvirket af den meget lave vægt. ARKIVFOTO

Fynsk forsker vil undersøge, hvordan anoreksi påvirker hjernen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt ph.d.-studie fra SDU skal afdække, hvordan det påvirker et menneskes logiske tækning, hukommelse og koncentrationsevne, når det har svær anoreksi. Projektet kan på sigt være med til at ændre den måde, sygdommen forstås og behandles på.

Den ph.d.-studerende Simone Daugaard Hemmingsen er i disse måneder i fuld gang med sit forskningsprojekt, der skal undersøge sammenhængen mellem et farligt lavt BMI og de kognitive evner hos personer med anoreksi.

Forskningen startede i efteråret 2017 og skal i store træk afklare, hvilken betydning vægttab har for hukommelsen, logisk tænkning og koncentrationsevnen. Resultaterne vil kunne påvirke måden, patienter med svær anoreksi behandles på i fremtiden. Der har ikke tidligere været forsket inden for dette specifikke område.

- Der findes i dag ikke nogen effektiv behandling til patienter med anorexia nervosa, og vi mangler generelt viden om lidelsen, blandt andet sammenhængen mellem det biologiske og mentale ved sygdommen, siger Simone Daugaard Hemmingsen.

Hun er tilknyttet klinisk institut på SDU, Forskningsenheden i Børne- og Ungdomspsykiatri Odense og OUH. I forskningen testes patienter med svær anoreksi på en række parametre umiddelbart efter indlæggelse. Testene gentages ved udskrivelse og nogle måneder senere, og resultaterne sammenholdes med patienternes BMI. Derudover indsamles der data fra en kontrolgruppe af ambulante patienter med spiseforstyrrelser, der er stabile i vægt.

Ud over de kognitive test vil forskerne måle på depressions- og angstsymptomer, og der skal oprettes en biobank med biologisk materiale fra urin- og blodprøver.

Omfattende sygdom

Astrid Johansen har lidt af anoreksi i 13 år og er en af deltagerne i forsøget. Hun mener, at der i høj grad er brug for at forske i sygdommen.

- Det er meget svært at forstå som patient, hvor omfattende sygdommen er, når man bliver diagnosticeret med anoreksi. Jeg synes, det giver god mening at fokusere ekstra meget på det psykiske, for det er så individuelt, hvordan sygdommen påvirker den enkelte, og hvad der virker i behandlingen, siger hun.

Håbet er, at man blandt andet bliver klogere på, hvornår i forløbet bestemte dele af behandlingen kan starte. Ofte kræves der i dag et vist BMI-niveau, før man starter psykiatrisk og psykologisk behandling, men forskningen kan give anledning til at ændre denne praksis.

Forskergruppen består foruden Simone Daugaard Hemmingsen af professor og overlæge René Klinkby Støving, psykolog og lektor Mia Beck Lichtenstein fra Region Syddanmark og overlæge og lektor Magnus Sjögren fra Region Hovedstaden.

Fynsk forsker vil undersøge, hvordan anoreksi påvirker hjernen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce