Politiet bruger billeder fra overvågningskameraer hver dag i deres arbejde, men kvaliteten svinger meget.

- Det er meget forskelligt det materiale, vi får ind. Noget fra overvågningskameraer er af virkelig god kvalitet, mens noget er optaget med kameraer, som er måske 10-15 år gamle, har få pixels og er af ikke så god kvalitet. Så vi har hele spektret af kvalitet, når vi får overvågningsbilleder ind, fortæller Albert Rasmussen, som er vicepolitiinspektør og leder af teknisk efterforskning hos Fyns Politi.

Han forklarer, at overvågningsbilleder er noget, som politiet bruger hver dag i deres arbejde, og det er også er noget, som hver dag er med til at opklare større eller mindre kriminalitet og forbrydelser.

- Det er alle sager. Lige fra et benzin tyveri til de alvorligste og groveste sager, hvor vi også bruger overvågning fra for eksempel benzinstationer og andet i området for at se, hvem der har været i området. Vi indsamler simpelthen alt, fortæller vicepolitiinspektøren og fortsætter.

- Overvågning er et rigtig godt efterforskningsredskab.

Fyns Politi har derfor stor gavn af overvågningsbillederne i deres arbejde, men den dårlige kvalitet kan nogle gange hæmme udnyttelsen af billederne.

- Vi har en interesse i, at det er så godt som muligt. Vi er godt klar over, at det også er et økonomisk spørgsmål, fordi det koster penge at udskifte det gamle, og det koster penge at få det bedste af det bedste, siger Albert Rasmussen, men understreger.

- Det er klart, at vi gerne vil have, at overvågningen er så god som muligt.

Når overvågningsbilleder virker

Der er flere eksempler på, at det er lykkedes politiet at finde gerningsmænd ved hjælp af overvågningsbilleder.

Der er for eksempel sagen, hvor en 71-årig mand blev røvet ved en hæveautomat på Flakhaven i Odense. Her var overvågningskameraet med til at fælde den 23-årige gerningsmand.

Læs om sagen her.

I en anden sag blev en 34-årig gerningsmand til et røveri mod Rema 1000 på Middelfartvej i Odense fundet, fordi politiet havde gode overvågningsbilleder af manden.

Læs om sagen her.

En 19-årige pige blev i februar i år overfaldet af to piger ved rutebilstationen i Assens. Politiet fandt frem til gerningsmændene ved hjælp af blandt andet overvågningsbilleder fra en bus.

Læs om sagen her.

Og når de ikke virker

Der er derfor flere eksempler på, at politiet kan opklare forbrydelser med hjælp fra overvågningskameraer. Men i nogle tilfælde kan overvågningsbillederne være i så dårlig kvalitet, at det kan være svært at bruge, fordi gerningsmand/mændene ikke er til at genkende på billedet.

I sagen, hvor en dreng på otte år blev misbrugt i Ikea Odense, efterlyste politiet den formodede gerningsmand ved at bruge billeder fra forretningens overvågningskamera. Kvaliteten af billedet var dog ikke særlig god, og politiet fandt aldrig frem til manden.

Læs om sagen her.

  • fyens.dk