Fynboerne: Partihoppere burde hoppe ud af byrådet

Den socialdemokratiske partihopper i Nyborg Jan Reimer Christiansen har fået revet valgbannere over og plakater er udsat for hærværk. Foto: Vibeke Volder

Fynboerne: Partihoppere burde hoppe ud af byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vælgerne er imod, at byrådsmedlemmer kan skifte parti efter et valg. Partier forsøger i strid med loven at gardere sig

Den socialdemokratiske partihopper Jan Reimer Christiansen, der bragte en Venstre-borgmester til magten i Nyborg, burde have forladt byrådet. Det samme bør andre partihoppere gøre, når de bryder med det parti, de er valgt for.

Det mener tre ud af fire fynboer, der har deltaget i en stor vælgerundersøgelse, som Fyens Stiftstidende har foretaget blandt 544 læsere.

I denne valgperiode er 20 fynske byrådsmedlemmer sprunget fra deres parti eller liste.

Venstre på Nordfyn, der selv har prøvet at få magten efter partiskifte, beder ved dette valg deres kandidater skrive under på, at de forlader byrådet, hvis de træder ud fra partiet. Det samme gælder i Kerteminde, hvor der også har været borgmesterkup.

- Det gør vi af respekt for vælgerne og for at sikre, at mandatet bliver hos partiet, siger formand for lokalforeningen, Ole Holst, der er medlem af partiets hovedbestyrelse, som anbefaler kandidaterklæringer.

Det er dog helt op til den enkelte partiforening, om der skal stå noget om partihop, understreger partisekretær Claus Richter.

Kandidaterklæringerne er da heller ikke juridisk bindende og strider mod valglovens regler om, hvornår man må forlade et byråd.

Valgforsker Christian Elmelund-Præstekær mener, det er svært at lave en regel, der hindrer partiskifte, uden at man går på kompromis med politikernes frihed. Han tror, det mest effektive vil være, at andre partier gør som Enhedslisten og ikke optager medlemmer fra andre partier i løbet af valgperioden.

Fynboerne: Partihoppere burde hoppe ud af byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce