Fynboer til OK18-forhandlere: - Tag jer sammen

Danmarks øjne hviler på Forligsinstitutionen i København, hvor der forhandles på at undgå en omfattende storkonflikt. Og det er for dårligt, at Anders Bondo Christensen og de andre parter bag overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte ikke kan enes. Det var budskabet fra mange af de fynboer, som avisen mødte på gaden mandag formiddag. Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix

Fynboer til OK18-forhandlere: - Tag jer sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er for dårligt, at parterne bag overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte ikke kan enes. Det var budskabet fra mange af de fynboer, som avisen mødte på gaden mandag formiddag.

Mens forhandlingerne fortsætter, har folk på gaden svært ved at forstå, at der ikke er fundet en løsning på overenskomsterne for landets omkring 750.000 offentligt ansatte.

Mandag formiddag tog Fyens Stiftstidende en tur ud i Odenses solbeskinnede gader for at høre folkets meninger om de langstrakte forhandlinger.

De kan koges ned til en bouillonterning og opsummeres på fem ord:

- De skal tage sig sammen.

Ordene kom fra Marianne Jensen, der er ernæringsassistent ved Odense Universitetshospital. Men de kunne lige så vel være kommet fra en af de mange andre borgere, avisen talte med.

- Det er utroligt, at man som voksne mennesker ikke kan blive enige efter så lang tid. Det er jo på samme måde ude på arbejdspladserne, der er vi også alle nødt til at give os lidt engang imellem. Når jeg for eksempel ønsker ferie, så kan jeg jo ikke bare få det, som jeg vil have det. Der må jeg også forhandle og tilpasse mig, uddybede Marianne Jensen.

Som ansat i sygehusvæsenet er hun en af dem, der risikerer at blive lockoutet, hvis en storkonflikt folder sig ud. Men hun forstår ikke, at det er kommet så langt.

Det er latterligt, at de stadig ikke kan blive enige. Der må være nogen, der giver lidt og tager lidt. Sådan er det jo alle steder. Man må da kunne forhandle sig frem til en løsning.
Petra Petersen, gruppeleder i Danske Bank, Odense.
Hvad er mulighederne?
Forhandlingerne om overenskomster for alle landets offentligt ansatte er i Forligsinstitutionen, hvor parterne har indtil tirsdag aften klokken 23.59 til at finde en løsning.Forligsmand Mette Christensen har tidligere valgt at udskyde forhandlingerne i to uger. Hun kan gøre det samme én gang mere, hvis hun skønner, at parterne kan nå til enighed.

Bryder forhandlingerne sammen uden en udsættelse, bestemmer forligsmanden også, om de varslede strejker og lockout skal begynde samtidig, eller om det kun er strejkerne, der begynder fra den 22. april, mens lockouten træder i kraft seks dage senere.

Fire skoler i Nyborg er udtaget til strejke, ligesom blandt andet sygehusene på Fyn vil miste personel i den forbindelse.

Bryder en lockout ud samtidig, rammes det offentlige over en bred kam i det, der vil være en historisk storkonflikt.

Kan ikke passe

Et budskab, som blev gentaget igen og igen.

Blandt andre fra Marianne Harboe, der er pædagogstuderende ved University College Lillebælt.

- Det er ret irriterende, tænker jeg. Det kan ikke passe, at man ikke kan komme til enighed om noget, men bare udskyder og udskyder, lød det herfra.

Marianne Harboe er netop nu i praktik på Tarup Skole og i gang med at skrive sin bacheloropgave. Begge dele vil blive besværliggjort, hvis konflikten kommer. Hendes praktiksted er nemlig udtaget til lockout, og vejlederne til opgaven vil formentlig også blive tvunget til at nedlægge arbejdet.

- Jeg tænker, at vi nok skal få det afleveret uanset hvad, men der er ikke nogen, der er helt sikre på, hvad der kommer til at ske, sagde hun.

Man tager et land som gidsel

Og det var ikke kun offentligt ansatte, der udtrykte bekymring for og forundring over, at en løsning mangler. Også blandt de privatansatte vækker det undren. For eksempel hos Claus Rasmussen, der er landbrugsrådgiver i Nykredit.

Han sagde:

- Jeg tror, at denne her musketered (mellem de offentligt ansatte, red.) har været skyld i, at det har taget så lang tid. Jeg kan godt se logikken fra lønmodtagernes side, men som borger synes jeg ikke, at det er fair, at man tager et land som gidsel på grund af et del-element og risikerer en lockout. Det håber jeg ikke, at det ender med.

Nogen må give sig

Foreløbig er det ikke endt med noget som helst konkret. Mandag foreslog FOA-formand Dennis Kristensen derfor, at Forligsinstitutionen endnu en gang udsætter forhandlingerne i 14 dage.

Om timeglasset bliver vendt om på ny, forhandlingerne bryder sammen eller parterne når til enighed i ellevte time, bliver vi klogere på senest tirsdag aften 23.59, hvor den nuværende frist for enighed udløber.

Spørger man Petra Petersen, gruppeleder ved Danske Bank, er hendes frist for forståelse af forløbet imidlertid udløbet for længst:

- Det er latterligt, at de stadig ikke kan blive enige. Der må være nogen, der giver lidt og tager lidt. Sådan er det jo alle steder. Man må da kunne forhandle sig frem til en løsning. Især når vi skal bruge skattekronerne på sådan noget, sagde hun og kom med en opfordring til parterne om forhandlingsbordet:

- Se nu bare at blive enige.

Fynboer til OK18-forhandlere: - Tag jer sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce