Fynboer kæmpede hundenes sag i Højesteret: Se videoen af ejernes afsked med Frigg og Marley

Søren Bruun (t.v.) og Anders Bruun (t.h.) fortryder ikke, at det tog kampen op mod hundeloven. Også selvom de måske får en kæmperegning. Foto: Nils Svalebøg

Fynboer kæmpede hundenes sag i Højesteret: Se videoen af ejernes afsked med Frigg og Marley

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fynske hundeejere, Søren Bruun og Anders Bruun, kæmpede en langstrakt, principiel sag ved de danske domstole om hundeloven. Den endte den 7. november, da deres to hunde, Frigg og Marley, blev endegyldigt dømt til aflivning i en højt profileret højesteretssag.

Søren Bruun og Anders Bruun sidder på Fyens Stiftstidendes nyhedsredaktion, da mobilen ringer. Flere tusinde mennesker følger med live på Facebook og Fyens.dk, mens Søren løfter telefonen op til øret og spørger: "Hvad så?" Det står hurtigt klart, at det ikke er gode nyheder. De to fynboers hunde, Frigg og Marley, er blevet dømt til aflivning i Højesteret. Ejerne har ikke kunnet bevise, at hundene ikke er en krydsning af den ulovlige hunderace amstaff, lyder det. "Det var så det. Så tabte vi alt for Danmark," siger Anders og kigger opgivende ind i kameralinsen.

- Det var virkelig en tom følelse, husker Søren Bruun.

- Inderst inde vidste vi godt, at det ville blive svært at redde hundene, men vi havde regnet med, at dommerne i det mindste ville forholde sig til lovgivningen. At de kunne se, at det i praksis er umuligt for hundeejere at modbevise politiets påstand. Men det var der ingen kritik af i dommen.

Sagen om Frigg og Marley trak overskrifter over hele landet. Det handlede nemlig ikke bare om to hunde. Det handlede om hele hundeloven, der forbyder en række hunderacer og alle krydsninger heraf. Kritikpunktet var, at det i denne slags sager er op til hundeejerne at bevise, at deres hunde ikke er ulovlige, og det er ikke muligt, med mindre man har en hund med stamtavle. Midt i det hele stod Søren og Anders, der pludselig var endt som bannerførere for en kamp, de aldrig havde troet, de skulle kæmpe.

- Jeg havde ikke regnet med, at sagen ville få så meget opmærksomhed. Jeg gik ind i det her, fordi jeg følte mig uretfærdigt behandlet, og så var der pludselig en masse, der støttede os. Men det viser bare, at der er mange, der er utilfredse med den her lov, siger Søren.

7/11-2017
Søren Bruun og Anders Bruun kæmpede i tre år for at redde deres to hunde, Frigg og Marley, som politiet mente, var en krydsning af den ulovlige hunderace amstaff. Den 7. november i år faldt den endelige dom i Højesteret: Hundene skulle aflives. Det trak overskrifter i de danske medier - og sågar de udenlandske - for sagen handlede ikke bare om to hunde, men om en meget omstridt lovgivning.

I medieorkanens øje

I tiden op til Højesterets dom og dagene efter fik Søren og Anders den store mediemølle at føle. De blev kimet ned af journalister, som ville interviewe de to drenge fra Odense, der kæmpede en principiel sag ved Højesteret. Selv udlandet havde interesse for sagen.

- Jeg har fået henvendelser fra folk over hele verden, der gerne vil vise deres støtte. Og jeg har venner, der bor i udlandet, som pludselig har ringet og sagt: "Du er på tv!" Det har været ret vildt, siger Anders.

Selvom de fleste henvendelser har været positive, så er det dog ikke alle. Mange mener også, at Søren og Anders er dyrplagere, fordi de har trukket sagen gennem først Landsretten og siden Højesteret, mens Frigg og Marley sad fanget på en hundepension i hele tre år. Og det har heller ikke været behageligt at blive revet og flået i af den nyhedshungrende mediebranche.

- Det har været hårdt. Vi har været på konstant. Jeg har også familie og arbejde, der skal passes, så jeg er glad for, at det overstået, siger Søren.

Høj pris at betale

Helt overstået er sagen dog ikke. Fyns Politi har nemlig givet udtryk for, at de agter at placere regningen for Frigg og Marleys treårige ophold på hundepension hos hundeejerne, hvilket Søren og Anders ikke har i sinde at acceptere uden kamp. Men selv hvis regningen ender hos dem, så fortryder de ikke at have taget sagen helt til Højesteret.

- Folk snakker om at gøre en forskel, men de griber ikke chancen, når den er der. Det gjorde jeg i denne sag, og det har været det hele værd. Også selvom jeg skal betale en masse penge til politiet, siger Anders.

Søren, der modsat Anders har kone og børn, er mere forbeholden i sin idealisme. En regning på knap 240.000 kroner, som Fyns Politi lægger op til, ville ikke ligefrem falde i god jord hjemme i privaten. Men når alt kommer til alt, så fortryder han heller ikke, at de tog kampen op, for selvom Frigg og Marley er væk, så fik de trods alt sat fokus på en omstridt lovgivning.

- Jeg fik for nylig en besked fra nogle skolebørn, der var ved at lave et projekt om hundeloven og gerne ville stille mig nogle spørgsmål. Vi er virkelig blevet posterboys for den her sag. Især Anders. Han kan godt lide det, tror jeg, siger Søren med et grin.

Herunder kan man se en hjemmeoptagelse, som Anders Bruun lavede, da han og Søren besøgte Frigg og Marley for sidste gang - den 7. november 2017.

Sidste video af Frigg og Marley

Fynboer kæmpede hundenes sag i Højesteret: Se videoen af ejernes afsked med Frigg og Marley

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce