Fuld af kviksølv: Aasum-container skal holde på 300 grader varm giftjord fra Harboøre Tange

Containeren, som inden længe skal fyldes med forurenet jord fra Harboøre Tange, er konstrueret af maskiningeniør Rasmus Østergaard Jensen (th) fra Aasum Smedie i samarbejde med miljøvirksomheden Krüger, mens den rent fysisk er smedet af blandt andre Poul Martin Lundtoft (siddende.) Foto: Michael Bager

Fuld af kviksølv: Aasum-container skal holde på 300 grader varm giftjord fra Harboøre Tange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aasum Smedie har konstrueret en container, der spiller en hovedrolle i et banebrydende millionprojekt med kviksølvforurenet jord fra Høfde 42. Bag projektet står miljøvirksomheden Krüger.

En seks tons tung container fra Aasum Smedie får en unik rolle i et pilotprojekt, der kan blive banebrydende i kampen for at fjerne kviksølv fra den berygtede, forurenede jord på Harboøre Tange ved Vesterhavet, også kaldet Høfde 42.

Projektet, der har et budget på godt seks millioner kroner, udføres af miljøvirksomheden Krüger, som har bedt det fynske firma om at skræddersy en container, der bogstaveligt talt skal kunne holde til lidt ud over det sædvanlige.

Aasum Smedie er specialister i containere, men det er første gang, den 200 år gamle familievirksomhed skal lave en container, der skal kunne holde til 40 tons kviksølvs-forurenet jord, der under vakuum bliver varmet op til 300 grader og står og "koger" i tre-fire måneder.

Jeg kan godt lide at lave udviklingsarbejde, og den største udfordring har været at få konstruktionen formidlet helt præcist til smedene, som har lavet den. Den her container er på en måde gået hen og blevet mit lille barn.
Rasmus Østergaard Jensen, maskiningeniør Aasum Smedie
Høfde 42-forurening
Høfde 42 ligger ved Harboøre Tange ud for Vesterhavet.Her har i årtier ligget gift fra Cheminova og kemikalier, som staten samlede ind.

Forureningen er i dag indkapslet af en spunsvæg.

Den forurenede jord på Høfde 42 indeholder både pesticider og kviksølv.

Kviksølv kan f.eks. forårsage kroniske sygdomme hos mennesker.

Hvis forureningen kan fjernes, kan jorden genanvendes.

To virksomheder, Krüger og Fortum, har iværksat pilotprojekter for at fjerne forureningen.

Begge projekter har fået støtte fra MUPD - Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrations Program.

Projekterne afsluttes i 2019.

Derefter skal det politisk besluttes, hvordan forureningen skal fjernes.
Et foto fra Vietnam, hvor Krüger har renset 90.000 kubikmeter dioxinforurenet jord ved at opvarme jorden, indtil stofferne fordampede og kunne fjernes via et behandlingsanlæg, der var tilsluttet betonkapslen.Det er samme princip, Krügers pilotprojekt på Harboøre Tange går ud på - denne gang med kviksølv. Foto: Krüger
Et foto fra Vietnam, hvor Krüger har renset 90.000 kubikmeter dioxinforurenet jord ved at opvarme jorden, indtil stofferne fordampede og kunne fjernes via et behandlingsanlæg, der var tilsluttet betonkapslen.Det er samme princip, Krügers pilotprojekt på Harboøre Tange går ud på - denne gang med kviksølv. Foto: Krüger

Varmelegemer i jorden

Det er meget enkelt fortalt fremgangsmåden, Krüger vil benytte sig af i forsøget på at befri den forurenede jord på Harboøre Tange for kviksølv, forklarer Maiken Faurbye, der er afdelingschef i jordforurening i Krüger.

- Vi har brugt opvarmningsmetoden til at rense forurenet jord i godt ti år, og den er særdeles effektiv. Man sætter simpelthen varmelegemer ned i jorden og varmer den op til omkring stoffernes kogepunkt - til en temperatur, hvor de begynder at fordampe. På den måde kan vi adskille forureningen og jorden.

- Det har bare aldrig været gjort med kviksølv i forsøg i den virkelige verden. Vi har lavet nogle meget lovende forsøg i laboratoriet, men nu udfører vi det for første gang uden for laboratoriet, og vi har store forhåbninger til, at det lykkes, siger afdelingschefen.

Forureningen på Høfde 42 er verdensberømt, fordi den både rummer dårligdomme fra Cheminovas giftdepot fra slutningen af 1950'erne og 60'erne og fra statens kemikaliedepot i starten af 1960'erne.

Affaldet er kapslet ind af en spunsæg, men spreder sig over cirka 60.000 kubikmeter jord, som Krüger i løbet af de kommende måneder napper en bid på 40 tons af og hælder i containeren, som den unge maskiningeniør Rasmus Østergaard Jensen har hovedansvaret for på Aasum Smedie - meget langt fra det nordjyske.

Giftdepotet på 110 tons fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn. Region Midtjylland har besluttet, at affaldet skal blive liggende i sandet indtil 2019 - forureningen er blevet kapslet ind af en spunsvæg. Arkivfoto: Scanpix
Giftdepotet på 110 tons fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn. Region Midtjylland har besluttet, at affaldet skal blive liggende i sandet indtil 2019 - forureningen er blevet kapslet ind af en spunsvæg. Arkivfoto: Scanpix

19 rør og et lukket system

Rasmus Østergaard Jensen har i samarbejde med Krügers kemiingeniør Søren Eriksen konstrueret containeren, der stadig står i Aasum og ligner alt andet end en almindelig container. Den fremstår i rent, ubearbejdet stål, er gennemhullet i begge ender, og ved siden af containeren ligger et stort, tungt låg, som skal svejses på og forsegle containeren og den forurenede jord.

Men inden da bliver 19 rør i forskellige dimensioner ført gennem beholderen.

- Der er varmerør, temperaturrør og ventilationsrør, og det er ikke ligegyldigt, hvordan de sidder, eller hvordan de passer i hullerne. De skal passe fuldstændig, for containeren skal være 100 procent tæt, og det mangler vi stadig at få testet, inden den bliver kørt til Høfde 42, forklarer Rasmus Østergaard Jensen, der har tænkt på container morgen, middag og aften i de seneste mange uger.

- Det er jo ikke et projekt, man får lov til at lave hver dag, og det er utrolig sjovt og spændende at være en del af. Jeg kan godt lide at lave udviklingsarbejde, og den største udfordring har været at få konstruktionen formidlet helt præcist til smedene, som har lavet den. Den her container er på en måde gået hen og blevet mit lille barn, siger han.

En deciliter kviksølv

Når containeren er testet og landet i det vestjyske, bliver den fyldt op med 40 tons forurenet jord, som langsomt varmes op til 300 grader. Samtidigt bliver containeren udsat for et lille undertryk, og sådan skal den blive stående i de cirka fire måneder, der går med forsøget.

- Dybest set laver vi det samme, som vi har gjort i laboratoriet, bare mange gange større, siger kemiingeniør Søren Eriksen, Krüger.

- Vi installerer behandlingsanlæg i forlængelse af containerens afsugningskanaler, og vi sikrer os, at vi har et lukket system, så forureningen kun kan slippe ud gennem vores filtre, og så vi er sikre på, at det hele bliver suget den rigtige vej under kontrollerede forhold.

- Høfde 42-jorden er speciel, og der er akut giftige stoffer i den. Hvis man bare står og damper dem i en åben spand, kommer man til skade. Derfor laver vi det hele i en lukket beholder, og derfor skal vi bruge en container, der egentlig ikke har ret meget til fælles med en almindelig container, forklarer Søren Eriksen.

Når de 40 tons forsøgsjord er renset, er Krügers forventning og forhåbning, at kviksølvet er adskilt, og at Krüger står tilbage med 40 tons ren jord og en deciliter udskilt kviksølv. Og hvis det er tilfældet, er pilotprojektet gået rent i mål, og derefter er perspektiverne store ikke blot på dansk jord, men på internationalt plan.

- Vi vil kunne tilbyde regionen eller staten, eller hvem, der måtte have vilje til at fjerne forureningen på Høfde 42, en anden metode end bare at grave jorden væk og køre den til ekstern rensning. De meget store mængder jord på Høfde 42 vil man kunne indkapsle i en betonstruktur og varme op på stedet.

- Det er bedre for miljøet, og vi tror også på, at det er billigere. Og for Krüger vil det også betyde, at vi kan anvende den metode til at fjerne kviksølvforureninger andre steder i verden, siger Maiken Faurbye, hvis virksomhed har gode erfaringer med at fjerne andre giftstoffer fra meget store mængder forurenet jord.

I Vietnam har Krüger således renset 90.000 kubikmeter dioxinforurenet jord ved at indkapsle jorden i en betonstruktur, varme den op og lade den stå i fem måneder.

Projektet med den fynske container forventes at være færdig til vinter, og hele projektet skal være afsluttet i februar 2019.

Fuld af kviksølv: Aasum-container skal holde på 300 grader varm giftjord fra Harboøre Tange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce