Ftalater påvirker drenges sproglige udvikling

Det blødgørende stof ftalat kan under graviditeten påvirke drenges hjerne, så deres sproglige udvikling skades. Foto: Colourbox

Ftalater påvirker drenges sproglige udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drenge, hvis mødre har været udsat for ftalater under graviditeten, har et mindre ordforråd end deres jævnaldrende ved toårsalderen. Det viser en ny undersøgelse, der er lavet af Odense Børnekohorte.

De blødgør plast, findes i vinylgulve, sko, presenninger, haveslanger og badeforhæng: Ftalaterne. Og så har de betydning for, hvor mange ord drenge i toårsalderen kan sige.

For drenge, hvis mødrene fik målt et højt ftalatniveau i urinen under graviditeten, kan færre ord end deres jævnaldrene, viser en ny undersøgelse, der er lavet med deltagere i Odense Børnekohorte.

- Det bekymrer mig, for det her er kun én ftalatmåling, vi har lavet på deres mødre under graviditeten. Og hos børn på 18 måneder kan vi alligevel se en effekt. Jeg synes, det er bekymrende, at et stof, man bliver udsat for som gravid, kan påvirke ens barns udvikling. Og jeg havde ikke regnet med at finde en så stærk sammenhæng, det var lidt chokerende, synes jeg, siger professor i miljømedicin Tina Kold Jensen, der er projektleder på Odense Børnekohorte.

Mens undersøgelsen viste en påvirkning hos drengene, havde mødrenes ftalatniveau ingen betydning på pigernes sprogudvikling. 

- Det finder vi tit, fordi de her hormonforstyrrende stoffer formentlig påvirker drengene mere, siger Tina Kold Jensen.

Odense Børnekohorte
 Odense Børnekohorte følger 2.550 odenseanske børnefamilier fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år. En kohorte er et statistisk begreb for en gruppe individer, som man undersøger.

Formålet med Odense Børnekohorte er at få ny viden om børns sundhed og trivsel og at omsætte denne viden til konkrete handleplaner for sundhedsfremme og forebyggelse i samarbejde med blandt andre Odense Kommune.

Projektet støttes af Odense Universitetshospital, Odense Kommune og Region Syddanmarks psykiatri og løber frem til 2030.

For nylig har Novo Nordisk Fonden desuden støttet med godt en million kroner.

 

Meget kan spille ind

Undersøgelsen er lavet blandt børn i alderen 18 måneder til tre år, og deres ordforråd blev undersøgt ved, at forældrene blev bedt om at svare på en test med 150 ord og angive, hvor mange ord, børnene kunne sige. Derefter blev svarene sammenlignet med resultaterne fra andre børn. 

- Hvis børnene skal sige imellem et og hundrede ord, så kan dem, der er højt eksponeret for ftalater, tre gange oftere kun sige mellem et og femten i forhold til at sige 100 ord, forklarer Tina Kold Jensen. 

Der er meget, der kan spille ind under børns sprogudvikling, og derfor har man i undersøgelse taget højde for statistiske usikkerheder som blandt andet amningstid, og at mødrene har forskellig alder og socioøkonomisk status. 

- Men vi har desværre ikke IQ på forældrene, det ville have hjulpet, men vi har taget højde for de andre ting, siger Tina Kold Jensen. 

Ftalater
Ftalater har en blødgørende effekt og findes i en lang række forskellige plast-, skum- og gummimaterialer i både forbrugerprodukter, møbler og medicinsk udstyr. Der er flere forskellige ftalater, og en række af dem skader menneskers forplantningsevne og nogle er også hormonforstyrrende. Ftalater findes blandt andet i:

- Vinylgulve

- Plastduge/dækservietter 

- Luftmadrasser 

- Slanger/haveslanger 

- Sko

- Badeforhæng 

- Ledninger/kabler 

- Presenninger

- Fugemasse 

- Sexlegetøj

- Legetøj til dyr

Kilde: Miljøstyrelsen

Svært at undgå ftalater

Blandt de 518 gravide, der fik målt ftalatniveauet i deres urin, kunne man måle stofferne hos næsten 99 procent, fortæller Tina Kold Jensen. Det viser, hvor svært det kan være at undgå flataterne, der findes i en lang række hverdagsprodukter. 

- Man kan prøve så godt som muligt, men det er svært. Jeg mener, at det er et myndighedsspørgsmål, man bliver nødt til at regulere. Det kan ikke passe, at den enkelte skal gå og læse bag på alting, om det findes i eller ej. Ofte er det ikke deklareret på varer, fordi det findes i indpakningen, siger Tina Kold Jensen. 

Hun fortæller, at man hos mødrene i Odense Børnekohorten har set en lavere koncentration af gamle ftalater men en højere koncentration af de nyere. I alt har man testet 15 forskellige slags. 

- Så skifter man dem jo ud med nogle andre, men generelt er de ikke så højt eksponerede, som vi har set tidligere. Derfor er det da også endnu mere bekymrende, at vi finder noget, på trods af at de er lavere eksponerede, siger professoren.

Ftalater påvirker drenges sproglige udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce