Tilstanden hos de frivillige enheder ved Beredskab Fyn er ifølge frivillige brandmænd katastrofal. I et åbent brev til Beredskabskommissionen kritiserer de forholdene, kommunikationen og hyppige lederskifte. - Kommissionen skal finde en holdbar løsning, for det her går ikke, lyder det fra en af afsenderne.

De frivillige hos Beredskab Fyn, Station Odense, får ikke tilstrækkelig uddannelse, kommunikationen halter, og ledere bliver kun i korte perioder, inden de siger op, hvilket sætter en stopper for udviklingen og forpurrer motivationen.

Det er nogle af de problemer, som frivillige ved Beredskab Fyns station i Odense forsøger at løfte sløret for i et åbent brev til Beredskabskommissionen 9. oktober under overskriften, "Vedr. den katastrofale tilstand af de frivillige enheder ved Beredskab Fyn."

Om det var sjette eller syvende leder siden sammenlægningen af de fynske beredskaber i 2014, som senest forlod stationen i Odense, kan frivillig brandmand Allan Boje ikke huske.

Ikke desto mindre blev det dråben, som fik bægeret til at flyde over for de 37 frivillige brandmænd i Odense, der står som afsendere på brevet.

- Samtlige ledere har holdt fem-seks måneder, inden de har fundet noget andet. Hvorfor, kan vi kun gisne om, men det er simpelthen ikke holdbart længere, siger Allan Boje og påpeger:

- Derfor må det være kommissionens opgave at finde ud af, hvad de har tænkt sig at gøre, for at vi kan få nogle ledere, der bliver, og et ordentligt arbejdsmiljø, der skaber gejst.

Ingen udvikling på tre år

Ifølge den frivillige brandmand blokerer den hyppige udskiftning af ledere for, at stationens frivillige kan udvikle sig. Hvad angår uddannelsesniveauet har brandmændene ikke rykket sig en meter siden sammenlægningen, mener Allan Boje.

- Problemet er, at vi får sat en masse både i søen hele tiden, men når lederen så siger op, må vi starte forfra. Mange af de ting, vi laver, skal vi i øjeblikket selv finde ud af, og det er ikke vores opgave. Det er vi imidlertid nødt til, for ellers sker der intet, lyder det fra den frustrerede frivillige.

Formand for Beredskabskommissionen for Beredskab Fyn, Nyborg-borgmester Kenneth Muhs (V), fortæller, at han og kommissionen i lyset af brevet har inviteret de Odense-baserede, frivillige brandmænd til dialogmøde.

Hvorvidt det er tilfældet, kan Allan Boje onsdag eftermiddag hverken be- eller afkræfte. Imidlertid står det lysende klart for ham, hvad han og hans frivillige kolleger gerne vil have ud af mødet, som de i brevet selv efterspørger.

- Der skal findes en holdbar løsning, når det kommer til lederskab. Det er det, vi går efter. For i øjeblikket beder folk om orlov eller stopper, og vi har i dalende grad lyst til at komme og til at rykke ud. Sådan skal det ikke være, fastslår Allan Boje.

  • Af: