Frivillige på arbejde i psykiatrien

Nadia Noe, funktionsleder på Børne- og Ungdomspsykiatri Odense, holder tale for patienter og frivillge til åbningen af Café Lærken den 21. november.Foto: Børne- og Ungdomspsykiatri Odense

Frivillige på arbejde i psykiatrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frivillige inviterer patienter og pårørende i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Odense ind til sjov, leg og uforpligtigende snak i den nye Café Lærken.Caféen er resultatet af et nyt samarbejde mellem afdelingen ved OUH og Ungdommens Røde Kors.

Der skal være brætspil på bordet, spas i luften eller bare et tilbud om en stille snak med én i stolen overfor, når de frivillige fra Ungdommens Røde Kors to gange om ugen åbner dørene til Café Lærken i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Odense.

Et ny café for patienterne og deres pårørende på afdelingen for børn og unge, der blandt andet slås med problemer som angst, ensomhed og spiseforstyrrelser.

Lene Granhøj, oversygeplejerske på afdelingen, glæder sig over, at patienterne nu har fået adgang til et rum, hvor deres sygdom ikke er på dagsordenen.

- De frivillige ved ikke, hvad vores patienter fejler. De sætter sig foran et barn eller en ung og møder dem på lige vilkår. Det giver de indlagte et frirum. Især for de unge hos os. Det, at møde en anden ung, kan give dem nogen at identificere sig med og spejle sig i. Der er mange hos os, der slås med ensomhed og det at være i et socialt fællesskab, forklarer hun.

Lene Granhøj understreger samtidig, at de frivillige ikke erstatter personale eller det sundhedsfaglige arbejde på afdelingen.

- Vi er faktisk blevet opnormeret de senere år, så det kan vi ikke klage over, men de frivillige kan give noget ekstra. Det er ikke sygehusansatte, men unge mennesker, der er velfungerende og har et overskud. De kan give vores patienter noget adspredelse i en svær tid, siger hun.

Frivillige i psykiatrien
Café Lærken er et nyt samarbejde mellem Børne- og Ungdomspsykiatri Odense og  Ungdommens Røde Kors Caféen blev indviet 21. november i år.

Den er åben to gange om ugen og bliver drevet af cirka 20 frivillige fra Ungdommens Røde Kors.

De frivillige spiller spil, snakker og leger med de børn og unge, der er indlagt på ungdomspsykiatrisk afdeling.

De er alle uddannet i arbejdet med patienterne, inden de møder i Café Lærken.

Projektet er støttet af Egmont Fonden.

Der er nu fire af den slags caféer på hospitaler i de større byer,.

 

Sind-formand er tilfreds

De unge frivillige, der driver Café Lærken, kommer fra Ungdommens Røde Kors, hvor de får en kort uddannelse i at møde og arbejde med børn og unge i psykiatrien.

På afdelingen sikrer de sig også, at de frivillige har en pletfri børneattest.

Netop den uddannelse og det faktum, at de unge er en del af en organisation, er vigtigt, lyder det fra Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind.

- Når frivillige skal arbejde med sårbare børn og unge, som det er tilfældet her i psykiatrien, er det vigtigt, at de kommer fra en organisation. Det betyder, at de kommer med den rette ånd og lyst til at arbejde for en sag og gøre en forskel. Organisationen kan også sørge for, at de bliver uddannet til at kunne præcis det, der skal til, siger han.

Louise Gotfredsen, der er frivillig projektleder i Ungdommens Røde Kors, peger på, at de har netop det, der skal til.

- Vi har fokus på et fællesskab, der ikke handler om sygdom, men om at være barn og ung. Som frivillige er vi ikke eksperter eller psykologer. Vi er almindelige unge mennesker, som forsøger at imitere verden uden for sygehuset, siger hun.

Det er ikke første gang, frivillige fra Ungdommens Røde Kors træder ind af døren til psykiatrien.

På tre andre store hospitaler i Aarhus, Roskilde og Bispebjerg er der allerede frivillige i gang på de ungdomspsykiatriske afdelinger med præcis det samme arbejde som i Odense.

Frivillige på arbejde i psykiatrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce