Fra maoist til konservativ


Fra maoist til konservativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PORTRÆT: Den nye kommissions- formand har haft en usædvanlig politisk karriere
Der er ikke mange konservative politikere, som har "tidligere maoist' stående på sit CV. Men det har den nye formand for Europa-Kommissionen, portugiseren Jose Manuel Barroso, som i går blev godkendt af Europa-Parlamentet. Den 48-årige Barosso meldte sig ind i det portugisiske maoistparti i de tidlige 70'er, få år før revolutionen, som væltede det fascistiske styre i landet. En beslutning, som han selv senere har begrundet med, at 'det eneste politiske alternativ til Mao's kommunisme på det tidspunkt var Sovjetkommunismen'.

Upopulær privatisering

I 1980 meldte han sig i stedet ind i det centrum-højre parti, som sendte ham i det portugisiske parlament som 29-årig. Barosso steg først til vejrs som udenrigsmininster og senere som statsminister for en kortere bemærkning. Som statsminister blev han dog upopulær på at gennemføre en lang række privatiseringer og neddrosle fokus på uddannelse og forskning, samt ikke mindst den stigende arbejdsløshed i landet. Det er især disse handlinger, som igår fik den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, PES, til at stemme imod ham som ny kommissionsformand.

- Vi frygter, at vi kommer til at se en række politiske initiativer, som ligger i tråd med det, vi har set ham gennemføre derhjemme, og det er ikke den vej, Europa bør går, siger Poul Nyrup Rasmussen, formand for de europæiske socialdemokrater og nyvalgt parlamentariker.

Støtter USA

Barosso er også mand for et par holdninger, som anses for kontroversielle i hans nye europæiske vennekreds. Han var en stålsat tilhænger af Irak-krigen og mener, at EU bør arbejde for tætte transatlantiske bånd. Deruodver er han positivt indstillet over for, at Tyrkiet bliver optaget i EU, den dag landet lever op til optagelseskriterierne.

Udover at han nu kun har støtte fra den konservativt-liberale del af Parlamentet, skal Barosso også kæmpe imod det faktum, at han er en kompromiskandidat, fordi de 25 lande ikke kunne blive enige om de øverste navne på listen.

Fra maoist til konservativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce