Ahmad Haj Abdulkader flytter i næste måned fra Odense til Næstved, hvor han skal stå i spidsen for Burger Anarchys nye restaurant. Det er ikke første gang den 24-årige syrer rykker teltpløkkene op og kaster sig ud i noget nyt.

Denne historie begynder ikke med begyndelsen men med slutningen, som samtidig er en ny begyndelse. For det er dét, historien handler om - altså nye begyndelser. Ikke kun for Darren Beetson, Daniel Hasselstrøm og Maria Brohave, der skriver et nyt kapitel i burgereventyret, når de i næste måned åbner en ny restaurant på Sjælland, men i særdeleshed for Ahmad Haj Abdulkader. For små tre år siden kom han i praktik hos Burger Anarchy som opvasker. Nu får han ansvaret for køkkenet i den nye restaurant i Næstved.

Job med løntilskud

Et tilbud om ansættelse med løntilskud kan gives op til seks måneder på det private område og fire måneder på det offentlige område.  Tilskudsperioden bør være så kort som mulig ud fra de individuelle behov.

Løn- og arbejdsvilkår skal følge områdets overenskomst. Lønnen udbetales af arbejdsgiveren, som modtager tilskud fra jobcentret. Ved offentligt løntilskud ydes løn svarende til den maksimale dagpengesats.

Ansættelse med løntilskud skal medføre en nettoudvidelse af antallet af ansatte. Det vil sige, at man ikke må ansætte en ledig i løntilskudsjob som erstatning for en fastansat.

 

- Da vi ansatte Ahmad, kunne han nærmest ikke to ord dansk. Engelsk kunne han heller ikke. Men han har hele tiden haft et drive og et ønske om mere ansvar. Han har haft den der med, at han vil være den bedste, siger Darren Beetson. Det var ham, der i september 2014 gav den dengang 20-årige Ahmad Haj Abdul en chance.

- Han virkede som en god knægt. Intelligent. Han startede i praktik i fjorten dage. Efterfølgende kom han i løntilskud. Jeg kunne bare mærke, at det her ville komme til at gå stærkt, og jeg kunne bruge ham i køkkenet i stedet for i opvasken, forklarer Darren Beetson.

- Jeg var på vej til Sverige, hvor min fars søster bor. Men jeg blev stoppet i Danmark. Egentlig ville jeg tilbage til Tyrkiet. Jeg kendte slet ikke nogen i Danmark. Jeg vidste slet ikke noget om Danmark. Ahmad Haj Abdulkader, souschef Burger Anarchy.

Flugten endte i Kastrup

Opvaskertjansen hos Burger Anarchy var også en slags ny begyndelse for Ahmad. På det tidspunkt havde han været i Danmark i mindre end et år. Det falske pas var blevet opdaget under en kontrol i Kastrup Lufthavn. Dermed endte en månedlang flugt fra Syrien få kilometer fra målet.

- Jeg var på vej til Sverige, hvor min fars søster bor. Men jeg blev stoppet i Danmark. Egentlig ville jeg tilbage til Tyrkiet. Jeg kendte slet ikke nogen i Danmark. Jeg vidste slet ikke noget om Danmark, siger Ahmad Haj Abdulkader. Han smiler og piller ved sit skæg. Men Ahmad blev i Danmark. Efter et par uger i Sandholmlejren og yderligere tre måneder i Asylcenter Holmegård på Langeland fik han sin opholdstilladelse, og det blev besluttet, at han skulle bo i Odense.

Her fik Ahmad en kontaktperson hos Odense Kommune, som også hjalp med at få en lejlighed, og han kom på kontanthjælp. Det var dog ikke noget, Odenses nye bysbarn brød sig særlig meget om.

- Jeg kunne ikke lide at få penge uden at lave noget for dem. Det er jeg ikke vant til. Jeg kunne heller ikke lide, at jeg ikke var herre over mit eget liv, så jeg begyndte at søge arbejde, siger Ahmad Haj Abdulkader.

Rygdækning

Med hjælp fra kontaktpersonen hos kommunen fik han en praktikplads. De første par uger i opvasken hos Burger Anarchy var hårde for begge parter. Dels var der sproget, dels var der tonen og den danske ironi, som Ahmad skulle lære at tackle.

- Jeg arbejdede hårdt og gjorde mit bedste. Nogle gange er jeg gået ked af det hjem. Den gang kunne jeg ikke forstå, hvorfor jeg fik skældud, men det forstår jeg nu, siger Ahmad Haj Abdulkader. I nogle måneder har han været souschef i køkkenet i Odense og har selv haft brug for at irettesætte personalet. En opgave, han efterhånden er ved at vænne sig til, mener Maria Brohave.

- Han har virkelig udviklet sig. Da han startede, var han en sød, genert dreng, der ikke vidste ret meget om vestlig madlavning men havde masser af passion og motivation. Nu er han en mand, og det er så fedt, siger hun.

Dermed ikke sagt, at det nye job som leder af køkkenet i Næstved bliver nogen nem opgave.

- Udfordringen er stadig, at han skal sætte sig igennem overfor ældre, mere erfarne kokke. I Næstved kommer han også til at skulle lede folk, som er ældre end ham. Men det er ham, som kender konceptet, og derfor er det vigtigt, at han kan sætte sig i respekt. Jeg er ikke i tvivl om, at han nok skal klare det, siger Darren Beetson og tilføjer:

- Desuden kan han altid ringe til os, hvis han har problemer.

Stolte forældre

Når man ikke har set sin familie i fire år, er det vigtigt, at der er nogen, der støtter op. Det har også hjulpet Ahmad, at hans lillebror er kommet til Danmark. Han arbejder også hos Burger Anarchy men skal ikke med til Næstved.

Forældrene lever stadig i Syrien, omkring 60 kilometer fra Aleppo i byen Idlib, hvor faren er kyllingefarmer. Ahmad snakker dog med sine forældre jævnligt:

- Når jeg fortæller mine forældre, hvordan jeg har klaret mig, er de så stolte.

Ahmad bliver også stolt og glad, når han kigger tilbage på, hvad han har opnået. Men han er samtidig taknemmelig over, at han har fået chancen:

- Jeg elsker udfordringer. Næstved bliver en stor oplevelse for mig. Jeg glæder mig sindsygt meget. Jeg er virkelig glad for, at Darren valgte mig og stoler på mig. Det gør mig glad og stolt. Jeg er 24 år og skal være chef. Det bliver ikke nemt. Darren, Daniel og Maria vil selvfølgelig være der for mig, og når jeg når deres alder, vil jeg have fået mange erfaringer, siger han og er overbevist om, at han nok skal klare de udfordringer:

- Jeg er rejst fra Syrien og har startet et nyt liv her i Danmark. Jeg har allerede lært utrolig meget på tre år. Så mon ikke også det kommer til at gå?

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle

Få det bedste ud af løntilskud: Åbenhed, kommunikation og frihed