Fra gammel dansk til nydansk


Fra gammel dansk til nydansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske kolonihaver har skabt grobund for positiv integration mellem etniske danskere og nydanskere

En Gammel Dansk til kaffen kan blive et mere og mere sjældent syn i danske kolonihaver.

Mange nydanskere forelsker sig nemlig i tanken om hus og have og investerer i eget kolonihavehus.

Og i dag - hundrede år efter dannelsen af Kolonihaveforbundet for Danmark - ejes hver tiende af Danmarks cirka 40.000 kolonihavehuse af nydanskere, skønner forbundet.

Og mens det går så som så med integrationen i resten af det danske kongerige, er det kulturelle møde mellem etniske danskere og nydanskere stort set gået gnidningsfrit ude i haveidyllen, mener Poul Pedersen, der er kredsformand for de fynske kolonihaveforeninger.

- Nydanskerne er generelt meget høflige, når man møder dem på gangstierne, og jeg synes ikke, der er nogle problemer. Og jeg har ikke opfattelse af, at der skulle være nogle etniske danskere, der føler sig truet på deres danskhed, vurderer den fynske kredsformand.

Og han bakkes op af formanden for Kolonihaveforbundet for Danmark, Preben Jakobsen.

-Det fungerer rimeligt godt, har jeg en fornemmelse af, og tolerancen er væsentlig større, end man regner med, siger han.

Godt for integrationen

At så mange nydanskere har kastet sig over koloni-livet, glæder sociolog Kathrine Vitus, der forsker i integration på SFI - Det Nationale Forskningscenter.

- Jeg synes, det er positivt, at så mange nydanskere har fået adgang til et kolonihavehus. For det kan i mange tilfælde være noget, man skal være skrevet op til i flere generationer . Og det er netop mangel på netværk, der ellers kan holde nydanskere uden for det danske samfund, siger hun og påpeger, at kolonihaver kan være særligt egnede til integration.

Grobund for samvær

- De kan give mulighed for, at middelklassedanskere får større kendskab til nydanskerne. Kolonihaver kan være grobund for socialt samvær. For der har man måske skrællet lidt af lagene væk fra det offentlige rum, og folk kan mødes mere afslappet og gå og rode lidt med nogle gulerødder og sådan, siger Kathrine Vitus.

Og det er formanden for Kolonihaveforbundet for Danmark, Preben Jacobsen, enig i.

- Jeg mener, det er en god måde at blive integreret på, fordi man væsentligt hurtigere bliver en del af det samfund, en kolonihaveforening er. Og er man først en del af det samfund, bliver man også hurtigere en del af det omkringliggende samfund, siger han.

Fra gammel dansk til nydansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce