Fra fordobling til afskaffelse: 500 flere værnepligtige på vej


Fra fordobling til afskaffelse: 500 flere værnepligtige på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogle partier ville afskaffe værnepligten helt, andre ville fordoble den. Kompromisset lyder på 500 flere.

Med det nye forsvarsforlig får Danmark 500 flere værnepligtige.

Det skal ses i lyset af, at nogle af forligspartierne har ønsket helt at afskaffe værnepligten, mens andre har talt varmt for en fordobling af antallet af værnepligtige.

Sidste år var der i alt 4214 værnepligtige, hvoraf 722 var kvinder.

Det så Dansk Folkeparti gerne mere end fordoblet til 10.000. Men Marie Krarup (DF) er alligevel en tilfreds forsvarsordfører.

- Vi er især glade for, at værnepligten er styrket med et større antal værnepligtige og længere værnepligtstid for mange af soldaterne.

- Værnepligtsuddannelsen får nu større betydning, og man vil som noget nyt bruge værnepligtige i mobiliseringsenheder i den nye brigade. Det er et stort skridt i den rigtige retning, siger hun.

Også De Konservative har sigtet mod at fordoble antallet af værnepligtige og sende over 8000 unge danskere i trøjen hvert år.

Derfor er De Radikale, der gerne så værnepligten som fortid, tilfredse med, at der "kun" kommer 500 flere værnepligtige, siger forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

- Der var lagt op til markant flere, så vi er glade for, at det er lykkedes at holde antallet nede. Og så har vi fået lagt 25 procent af de nye værnepligtige over i det civile beredskab, hvor de rent faktisk gør nytte.

Regeringspartiet Liberal Alliance er heller ikke fan af værnepligten. I april sidste år skrev partileder og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter:

- Der er hverken brug for flere værnepligtige eller længere værnepligt. Og det er heller ikke regeringens politik.

Søndag hæfter forsvarsordfører Carsten Bach (LA) sig i stedet ved, at der gennemføres en ekstra rekrutteringsindsats for at tilskynde, at så mange som muligt melder sig frivilligt.

- LA har haft en ambition om at øge frivilligheden i det danske forsvar og beredskab.

- Jeg er derfor glad for, at frivillighed i højere grad nu bliver et bærende element i forsvarets fremtidige rekruttering til den nye og mere tidssvarende værnepligtsuddannelse, siger han.

I forvejen melder cirka 98 procent af de værnepligtige sig frivilligt.

Rekrutteringsindsatsen øges ved, at der afsættes ressourcer til at oplyse om og markedsføre værnepligten. Indsatsen skal intensiveres, hvis andelen af værnepligtige, der melder sig frivilligt, falder.

FAKTA: Bliv klogere på et forsvarsforlig
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale ventes søndag middag at præsentere det næste forsvarsforlig.

Bliv klogere på et forsvarsforlig her:

* Forsvarsforlig er såkaldte flerårsaftaler og strækker sig i udgangspunktet over fem år, hvor rammerne for Forsvaret bliver aftalt af forligspartierne i Folketinget.

* Det seneste forsvarsforlig løb fra 2013 til og med 2017. Det var derfor planen, at det nye forsvarsforlig skulle være præsenteret inden årsskiftet, hvor det skulle have været trådt i kraft.

* Men forhandlingerne, der foregik sideløbende med de kaotiske forhandlinger om finanslov og skatteaftale i slutningen af 2017, blev udskudt til januar 2018.

* Der er tradition for at lave brede politiske forlig på forsvarsområdet.

* I det nye forlig, der skal løbe frem til 2023, er forligspartierne Venstre, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

* Under det forlig, der udløb ved årsskiftet, er Forsvaret blevet pålagt at spare 2,7 milliarder kroner på driften, mens forligsparterne denne gang lægger op til at tilføre det årlige forsvarsbudget et milliardbeløb.

Kilde: Forsvarsministeriet og Ritzau.

Fra fordobling til afskaffelse: 500 flere værnepligtige på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce