Michael Mohr Jensen fra Nørre Aaby er økologisk landmand til fingerspidserne og manden bag den rødkløverekstrakt, der er blevet blåstemplet i et netop udgivet studie om produktets virkning på kvinder i overgangsalderen.

Michael Mohr Jensen, 54, der er indehaver af Herrens Mark, byder på hjemmelavet urtete og chokolade i køkkenet på gården, som han har overtaget efter sin morfar, ved Nørre Aaby på Vestfyn.

Overalt på køkkenborde og i skabe er Ø-mærket et gennemgående tema, ligesom i køleskabet, hvor mælkebøtte- og rødkløverekstrakt-dunke står side om side.

Rødkløverhøsten på Herrens Mark er skubbet lidt i år på grund af vejret, så indtil videre er fire af 16 20.000-liters tanke fyldt op med Rødkløverekstrakt, der i 2014 blev kåret som Årets Helsekostprodukt, og som netop har fået fået en videnskabelig blåstempling gennem publicering af et forskningsprojekt om ekstraktets virkning på kvinder i overgangsalderen.

- Selvfølgelig må det gerne blive en god forretning, men mit mål er at vokse langsomt, og det vigtigste er ar lave et produkt, der hjælper mennesker.

- En optimal sæson giver tre høster, fortæller den vestfynske landmand Michael Mohr Jensen, der har 20 hektar rødkløver, som skal gennem maskineriet i år.

Michael har altid vidst, at han skulle være landmand, så det blev han i 1986. I 1989 begyndte han, et år før økologimærket kom til verden, som selvstændig økologisk landmand. Siden 1999 har han og familien boet på Michaels morfars gård, hvorfra Michael driver firmaet Herrens Mark sammen med sin bror.

- Det er et langt sejt træk at komme i dialog med lægerne. Det kræver forskningsresultater, der offentliggøres i videnskabelige tidsskrifter.

- I starten dyrkede vi grøntsager til torvesalg og senere til Årstiderne, og det var et fint samarbejde.

Da Michael begyndte at levere til Coop og Netto, blev det svært at holde økonomien, hvorfor han begyndte at overveje, om landbruget bare skulle være en fritidsbeskæftigelse.

Et godt tilbud

- I 2009 fik jeg tilbudt at overtage Fynsk Mælkebøttesaft fra Nakkelund, og det overvejede jeg i et halvt års tid, fortæller landmanden, der ikke handler på de hurtige følelser.

- Det er et specielt produkt, så jeg sagde ikke bare ja, men der var en stor kundekreds, og jeg har levet af det fra dag et.

I en lang periode fortsatte Míchael med grøntsagerne ved siden af produktionen af Mælkebøtteekstrakt, men han begyndte snart at overveje, om der mon var mulighed for at udvikle flere produkter baseret på urter.

- Da jeg fandt ud af, hvor mange mennesker der havde gavn af mælkebøtteekstrakt, blev jeg benovet. Og da jeg nu havde hele produktionsudstyret stående, tænkte jeg, at det var skørt ikke at bruge det til noget mere end mælkebøtterne, der jo allerede høstes i maj.

Michael kontaktede phytoterapeut Rikke Goerlich Nielsen fra Urteskolen og spurgte, om der kunne være andre urteudtræk end mælkebøtte, det kunne være spændende at forsøge sig med.

Det var der.

- Rikke spurgte, om jeg havde overvejet rødkløver. Jeg var helt grøn på urter, men dyrkede rødkløver til frø. Rødkløver er en spændende mellemafgrøde, fordi den giver masser af kvælstof til jorden. Normalt bruges den som foderafgrøde og bruges i græsblandinger. At bruge den til kosttilskud er forholdsvist nyt. Da vi var færdige med mælkebøtterne, slog jeg rødkløveren og lavede ekstrakt af den.

35.000 liter om året

Michael søgte innovationsmidler og blev sat i forbindelse med Agrotech, der lavede et 20-timers innovationstjek på produktionen på Herrens Mark. Det bidrog til, at Morten søgte og modtog en såkaldt "videnskupon" på 100.000 kroner.

Sidste år producerede Herrens Mark 100.000 liter ekstrakt af rødkløver, og i år er det planen at producere det dobbelte.

Herrens Mark sælger 35.000 liter rødkløverekstrakt om året i Danmark og er ved at komme ind på det tyske marked, hvor urter, homøopati og naturmedicin for længst er en del af det etablerede sundhedssystem.

Også Belgien, Sverige og Japan er begyndt at vise interesse for Herrens Mark på Vestfyn.

Herrens Mark begyndte salget af rødkløver i 2013, og man kan købe ekstraktet i de fleste helsekostbutikker og i Matas, men på sigt er det Michaels ønske, at det bliver et produkt, der anbefales af lægen.

- Det er et langt sejt træk at komme i dialog med lægerne. Det kræver forskningsresultater, der offentliggøres i videnskabelige tidsskrifter, fortæller Michael på vej ud ad døren.

- At få anerkendt sit produkt som naturmedicin i EU er en besværlig og dyr proces. Fordelen er, at man opnår retten til at fortælle om de forsøg, der er lavet og produktets virkning. Det må jeg ikke nu.

På trods af et stort og netop færdiggjort byggeprojekt går det fint med økonomien på Herrens Mark. Det er Michael godt tilfreds med, selv det i bund og grund er noget andet, der ligger ham på sinde:

- Selvfølgelig må det gerne blive en god forretning, men mit mål er at vokse langsomt, og det vigtigste er ar lave et produkt, der hjælper mennesker.

I disse dage er Michaels arbejdstid oppe på knap 20 timer i døgnet, og der er god tid til at tænke på produktionsudvikling i de mange timer på traktoren, mens rødkløver og de andre urter bliver høstet.

- Vores nyindkøbte maskineri og vejret har drillet, men jeg har da et par nye produkter på bedding, siger Michael, der vender traktoren og forsvinder i en sky af citronmelisse.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
9
Rødkløverekstrakt mod overgangsalder? Forskere er målløse over effekten

Rødkløverekstrakt mod overgangsalder? Forskere er målløse over effekten