Foto på dankort giver falsk tryghed


Foto på dankort giver falsk tryghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SIKKERHED: Debatten om foto på dankort er fuldstændig fordrejet, siger professor i informatik
En af sommerens store avis-agurker er under opsejling. De seneste dages heftige diskussion om, hvorvidt de nye dankort alligevel bør have foto af ejeren, er nemlig kommet helt ud af proportioner.

Et billede på dankortet giver ikke nogen form for ekstra sikkerhed. Tværtimod er det blot en falsk tryghed, der i sidste ende risikerer at være farlig.

Det mener Mogens Kühn, professor i informatik ved Handelshøjskolen i København.

- Det er en falsk tryghed, man giver, hvis man sætter et billede på. For det lille halvslørede billede på dankortet, som tilmed ikke altid ligner personen, indebærer ikke nogen form for sikkerhed. Det forhindrer ikke svindel med et stjålet dankort. Derfor er det absurd, at man i de seneste dage har fået den overfokus på det billede, siger Mogens Kühn med henvisning til, at først formiddagsbladene og senest også flere politikere har talt varmt for, at bankerne måske skal tvinges til at medtage foto på de nye dankort, der kommer til nytår.

- Problemet ligger et helt andet sted. Sikkerheden har intet med et foto at gøre. Svindel med dankort handler derimod oftest om lemfældig omgang med kortets pinkode. Det er det, der er det helt kritiske - at nogen aflurer koden, og så bagefter snupper kortet siger han.

Pinkoden er problemet

Mogens Kühn mener, at den megen fokus på dankortfoto ligefrem fordrejer debatten og han fremhæver, at de nye dankort faktisk er bedre i kraft af den nye indbyggede chip, som med tiden erstatter dankortets magnetstribe.

Chippen udelukker den simple kriminalitet, hvor magnetstriben kopieres for dernæst at blive benyttet på et falsk dankort.

- Derfor er det nye dankort mere sikkert, siger Mogens Kühn.

Han peger i øvrigt på, at indførelsen af foto på dankort i Danmark har sin særlige historiske begrundelse.

Da dankortet kom frem i 1982-83 var det nemlig svært at få forbrugerne til at anvende kortet. I 1984 blev en norsk konsulent, Harald Omdahl, sat til at udtænke måder at gøre forbrugerne mere villige til at benyttet dankortet.

Det blev til indførelsen af et billede på dankortet, som allerede dengang ikke havde noget sikkerhedsmæssigt formål, men blot en psykologisk effekt.

- Jeg kender ikke andre lande, der har foto på et nationalt kreditkort. Det er et levn fra dengang, man introducerede dankortet. Det var en måde, hvorpå man kunne skabe en fornemmelse af tryghed i den tidlige anvendelse af kortet. Også selv om det ikke havde nogen betydning, siger Mogens Kühn.

Pressemeddelelser om, at det nye dankort ville blive uden foto, blev udsendt sidste efterår.

Foto på dankort giver falsk tryghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce