Forvirring om miljøet i nye regioner


Forvirring om miljøet i nye regioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KOMMUNAL- REFORM: Regionernes rolle skal præciseres, mener både Danmarks Naturfrednings- forening og KL

De er ikke enige om ret meget - men én ting er både KL og Danmarks Naturfredningsforening enige om: Regionernes rolle på miljøområdet i den kommende struktur er ikke klar nok.

Det er især idéen med, at regionerne skal lave udviklingsplaner, som parterne ikke helt forstår. Planerne skal i følge loven give et fremtidsbillede af regionen og ønskerne til dens udvikling. Planen er dog ikke bindende, og begge parter mener, at det er svært at se, hvordan det skal fungere i praksis.

- Foreningen anbefaler, at regionerne gives kompetence - og gerne pligt - til at gøre indsigelse imod kommune- og lokalplaner som enten er i direkte strid med eller som modarbejder de overordnede retningslinier i den regionale udviklingsplan, skriver Danmarks Naturfredningsforening, som ønsker, at de regionale planer skal gøres bindende..

KL har en halt anden løsning på problemet. Kommunerne er nemlig godt tilfreds med at få planlægningsopgaven, og vil gerne være sikre på, at regionerne ikke blander sig for meget.

- KL betragter den regionale udviklingsplan som et samarbejdsdokument. Regionerne skal ikke af egen kraft regulere kommunerne, skriver KL, som gerne vil have præciseret i loven, at det er sådan, teksten skal forstås.

Som eksempel nævner KL, at det ikke gerne skulle være sådan, at regionerne blander sig i, hvor en kommune vil lave en ny golfbane, hvis bare det er i et område, der ikke er udlagt til andet.

Svære grænser

Høringssvarene til de otte love på miljøområdet viser, at netop miljøområdet står til at blive et smertens barn i strukturreformen.

Kommunerne mener, de er klar til at overtage opgaverne fra de nuværende amter, mens flere organisationer frygter, at miljøet taber, når kommuner skal beslutte, om de vil have nye arbejdspladser eller natur.

Fritidshusejernes Landsforening henviser til balladen omkring ansøgninger om nye sommerhusgrunde, hvor mange kommuner søgte, selvom de ikke opfyldte loven. Det tyder i følge foreningen på, at kommunerne ikke har "respekt for lovgivningen".

- Man kan komme stærkt i tvivl om kommunerne kan løse opgaverne objektivt, skriver de i høringssvaret, hvor de dog også roser princippet om, at sagsbehandlingen skal forgå så tæt på borgerne som muligt.

Miljøet taber

Heller ikke HK mener, at kommunerne skal have så stor en del af opgaverne. Både HK/stat og HK/kommune mener, at fordelingen af opgaver "i høj grad stiller spørgsmålstegn ved, om miljøet vinder".

HK fastslår, at det ikke er fordi, der ikke er dygtige medarbejdere i kommunerne, men når det kommer til de overordnede planlægnings- og overvågningsopgaver, så bør staten eller regionerne overtage.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) har tidligere afvist bekymringerne med, at der ikke er nogen grund til at tro, at de kommunale politikere vil sætte miljøet over beskæftigelsen., og at der stadig vil være mulighed for at klage.

Nu har hun et par uger til at læse høringssvarene og overveje, om lovene skal klargøres, før de fremsættes i Folketinget den 26. januar.

Forvirring om miljøet i nye regioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce