Forudsigelse: Freelancere vil dominere det fynske arbejdsmarked

Jesper Buch var torsdag blandt oplægsholderne ved et arrangement på Erhvervsakademiet Lillebælt om fremtidens arbejdskraft. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson

Forudsigelse: Freelancere vil dominere det fynske arbejdsmarked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynboerne fryses ikke ud af arbejdsmarkedet, selv om teknologien trappes op. Men mange skal regne med at arbejde i andre roller - især på egen hånd. Sådan lød et par budskaber ved en forårskur på Erhvervsakademiet Lillebælt torsdag, der havde fokus på fremtidens arbejdskraft.

Fremover kommer langt flere til at skulle arbejde selvstændigt. I alle former for job.

Sådan lyder vurderingen fra Jesper Buch, stifter af Just Eat. Torsdag tog han del i et arrangement om fremtidens arbejdskraft på Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense. Dagen efter at Finansministeriet udsendte en fremskrivning der viste, at beskæftigelsen fortsætter med at stige, og på visse områder aldrig har været højere. Det ændrer imidlertid ikke på, at mange brancher er i en brydningstid.

Og hvor skulle man ellers diskutere det emne end på et erhvervsakademi fyldt med næste generation af arbejdskraft. For hvordan forbereder man dem på et marked, som konstant forandrer sig?

- Udviklingen sker så hurtigt, at vi hele tiden skal passe på med ikke at undervise i for tidsspecifikke ting og kompetencer. Vi skal lære de studerende at lære, så de hele tiden kan videreudvikle sig selv, sagde rektor ved Erhvervsakademiet Lillebælt, Jens Mejer Pedersen.

- Det er en udfordring at følge med, når teknologien betyder, at der sker så store ændringer. Der bliver efterspurgt nye kompetencer hele tiden, sagde han.

Jeg har en forestilling om, at hele den der freelance-verden bliver kæmpestor på længere sigt. Jeg tror, at flere og flere går den selvstændige vej, og at vi vil se færre og færre på lønningslisten og flere og flere, der sender fakturaer.
Jesper Buch, stifter af Just Eat.
Vær forberedt på fremtidens arbejdsmarked
- Det gælder om at have tro, arbejde hårdt og have evnerne. Mit tip er at blive god til noget smalt, men dybt. Bliv en ekspert. Det lyder måske lidt kedeligt, men det er sådan, det er, mener Jesper Buch, stifter af Just Eat.- Jeg er ikke specielt velbegavet, men jeg arbejder pisse hårdt, så hvis jeg kan, så kan alle, sagde han til tilhørerne torsdag eftermiddag.

Flere freelancere

En af dem, der har fingeren på pulsen, hvad angår den seneste udvikling på erhvervsfronten, er Jesper Buch. Han sagde:

- Jeg har en forestilling om, at hele den der freelance-verden bliver kæmpestor på længere sigt. Jeg tror, at flere og flere går den selvstændige vej, og at vi vil se færre og færre på lønningslisten og flere og flere, der sender fakturaer.

For hvor det længe har været anerkendt at arbejde som freelancer i for eksempel mediebranchen, så vil den tendens begynde at sprede sig som ringe i vandet, forudser Jesper Buch. Reklamefolk, sælgere, økonomer. Ja, alle de vigtige elementer i enhver forretning ender med at blive freelance, hvis hans tese holder stik.

Derfor bliver det så meget desto vigtigere at kunne specialisere sig. At være særligt god til én ting:

- Du skal bruge al din energi på noget smalt. Være ekspert på noget helt specifikt. Se på dem, der laver Facebook, Google og så videre. Der er ikke ret mange, der forstår det. Men dem der gør, de har altså bare succes, eksemplificerede Jesper Buch.

Robotterne overtager ikke

En årsag til, at flere går freelance-vejen, er den øgede robotisering af arbejdsmarkedet. Så sent som i efteråret annoncerede Nordea for eksempel, at banken ville fyre 6000 medarbejdere for i høj grad at erstatte dem med rådgiver-robotter.

Men fra en af konkurrenterne, Jyske Bank, var der torsdag beroligende ord til de unge mennesker, der måtte have drøm at blive en del af bankverdenen.

- Når vi taler om fremtidens arbejdsmarked, så siger vi altid med det samme, at robotterne kommer. Og det gør de da sikkert også, så vi har købt godt med smøreolie og lidt ekstra møtrikker, jokede Knud Nørbo, HR Direktør i Jyske Bank.

Dernæst kom han til sin pointe: "Robotter" er ikke noget nyt i bankbranchen, men har længe været en del af den finansielle sektor. I form af pengeautomater, mobilbank og dankort.

- Men det er jo ikke noget, der har flyttet rundt på ret mange opgaver. Selvfølgelig er der nogen, der får noget nyt at lave, men på den måde har teknologi jo altid haft en indflydelse. Vi er af den opfattelse, at der skal blive ved med at være mennesker, fordi det er det, der giver den bedste service, sagde Knud Nørbo foran de mange unge tilhørere.

De sad på stolerækkerne side om side med repræsentanter for nogle af de fynske virksomheder, som de måske en dag kommer til at arbejde for.

Hvis de da ikke kaster sig ud i at blive freelancere.

Forudsigelse: Freelancere vil dominere det fynske arbejdsmarked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce