Forsvarsminister afviser flyproblemer

Forsvarsminister Søren Gade (V) afviser, at der skulle være problemer med luftvåbnets spritnye milliarddyre nye Hercules C-130J. Den ligner den gamle meget, men har seksbladede propeller mod den gamles fire.Foto: Scanpix-Nordfoto

Forsvarsminister afviser flyproblemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FLYKØB:Forsvarsministeren forventer, at nye militærtransportfly indsættes til efteråret. Tilsvarende amerikanske fly er endnu ikke kommet på vingerne

Forsvarsminister Søren Gade (V) afviser, at der skulle være problemer med luftvåbnets milliarddyre nye amerikanske militærtransportfly af typen Hercules C-130J.

Afvisningen kommer, efter at det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg News har citeret en endnu ikke offentliggjort redegørelse fra det amerikanske forsvarsministerium for, at 53 nye Hercules C-130J-fly ikke lever op til de "operationelle krav". Det har medført, at Pentagon har måttet holde sig til de ældre transportfly af typen Hercules C-130. Det på trods af, at det amerikanske forsvarsministerium allerede begyndte at modtage de nye fly i 1999.

Søren Gade skriver imidlertid i et svar til Folketingets forsvarsudvalg, at "amerikanske forsvarsmyndigheder har oplyst, at nævnte redegørelse er et udkast, som endnu ikke er blevet kommenteret af det amerikanske flyvevåben".

- Forsvarskommandoen har ikke indsigt i redegørelsens indhold, men har fået at vide, at dens primære fokus vedrører kontraktuelle og finansielle procedurer anvendt af det amerikanske flyvevåben. Det er endvidere blevet oplyst, at forholdet vedrørende flyets operative mangler reflekterer problemområder tidligere i flyets udviklingsprogram, skriver forsvarsministeren.

Danmark køber tre

Danmark har netop modtaget tre tilsvarende Hercules C130J-fly fra Lockheed Martin-fabrikkerne i USA til en pris af 2,1 milliarder kroner, og Folketingets forsvarsudvalg havde derfor bedt om en forklaring.

SF's forsvarspolitiske ordfører, Villy Søvndal, savner imidlertid en forklaring på, hvorfor de amerikanske fly stadig holdes på jorden.

- Vi mangler en forklaring på, hvorfor amerikanerne ikke mener, at flyene lever op til kravene, siger Villy Søvndal.

Søren Gade oplyser, at "flyene (de danske, red.) forventes indsat i operativ tjeneste senere på året", når deres besætninger og teknikere er blevet uddannet, samt at de nye Hercules C-130J har fået monteret et såkaldt selvbeskyttelsesudstyr.

- Forsvarskommandoen har endvidere meddelt, at man ikke er bekendt med eventuelle forskelle i de operative krav til flyet, der stilles af henholdsvis det amerikanske forsvar og det danske forsvar, skriver forsvarsministeren.

Flyver for flere lande

Søren Gade understreger samtidig, at et dansk inspektionshold var i USA forud for leveringen, hvor "diverse fejl og mangler blev rettet". Desuden har den amerikanske nationalgarde - en avanceret udgave af det danske Hjemmeværn - allerede taget sine Hercules C130-J-fly i brug, ligesom Storbritannien, Australien og Italien alle benytter deres nye militærtransportfly.

Bloomberg News citerer sammenfatningen af en redegørelse fra Pentagons generalinspektør, general Joseph Schmitz, som først ligger endelig klar til juni. Sammenfatningen specificerer ikke, hvilke mangler der er tale om på Hercules C-130J-flyene.

Ordre på 179 fly

USA, Danmark, Storbritannien, Australien og Italien har afgivet ordrer på i alt 179 Hercules C-130J-fly. Til dato har Lockheed leveret 112 fly.

Det danske indkøb af de tre Hercules C-130J militære transportfly blev aftalt i forbindelse med det seneste forsvarsforlig fra 1999, som samtidig indeholder en sikring af muligheden for at anskaffe yderligere et. Flyet, som afløser det ældre Hercules C-130, er hurtigere og kan rumme en tredjedel mere gods end forgængeren, ligesom det kan flyve 15 procent længere på fyldte brændstoftanke.

Forsvarsminister afviser flyproblemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce