Forsvarsforsker: Østersøen er en høj prioritet for Danmark

Det nye forsvarsforlig lægger op til, at Forsvaret er mere forberedte til operationer i Østersøen. Forsvarets enheder vil i fremtiden være langt mere slagkraftige, siger forsker i forsvarspolitik.

Forsvarsforsker: Østersøen er en høj prioritet for Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsvaret bliver styrket til blandt andet at kunne operere i baltiske lande og at kunne støtte Nato-missioner.

12,8 milliarder kroner bliver tilført Forsvaret.

Dermed bliver der skruet op for, hvad Forsvaret kan, når det blandt andet skal sætte et nyt fokus på Østersøen frem for Mellemøsten.

Det påpeger Mikkel Vedby Rasmussen, der er leder på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og forsker i forsvarspolitik.

- Man vil stadig kunne tage ud i verden, men nu skal vi tage ud til en del af verden, der er meget nærmere. Østersøen er et nyt højprioritetsområde for os, så de danske soldater skal til de baltiske lande i stedet for Afghanistan, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Han fortæller, at Forsvaret bliver en mere slagkraftig enhed, så man er væbnet til at operere i Østersøen. Han nævner Søværnets nye fregatter med nye missilsystemer som et eksempel.

- Der bliver skruet op for, hvad Forsvaret kan og den dybde, der er i Forsvarets indsats. Altså hvor langt man kan holde sig på en mission og hvor farlig en fjende, man kan kæmpe mod.

Med midlerne i det nye forsvarsforlig kan Danmark begynde at bevæge sig mod den forpligtelse, som vi har over for Nato.

Målsætningen lyder på, at to procent af bruttonationalproduktet (bnp) skal bruges på Forsvaret. Men der er stadig langt igen, fortæller Mikkel Vedby Rasmussen.

- Danmark kommer tættere på at opfylde de betingelser, som Nato har stillet os. Dog med undtagelsen, at vi ikke når op på to procent. Der vil vi stadig være ret langt fra.

Forsvarsforliget, der blev præsenteret søndag, tilfører også mere end en milliard kroner til cybersikkerhed.

Mikkel Vedby Rasmussen påpeger, at det ikke er en stor del af det samlede budget, men at det understreger, at Forsvaret også vil være til stede inden for egne grænser.

- Der sker et skred fra - at Forsvaret er noget, der foregår i Afghanistan eller Syrien - til, at det også handler om noget herhjemme. Både i forhold til bevogtning og til cybersikkerhed, siger han.

FAKTA: Bliv klogere på et forsvarsforlig
Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale ventes søndag middag at præsentere det næste forsvarsforlig.

Bliv klogere på et forsvarsforlig her:

* Forsvarsforlig er såkaldte flerårsaftaler og strækker sig i udgangspunktet over fem år, hvor rammerne for Forsvaret bliver aftalt af forligspartierne i Folketinget.

* Det seneste forsvarsforlig løb fra 2013 til og med 2017. Det var derfor planen, at det nye forsvarsforlig skulle være præsenteret inden årsskiftet, hvor det skulle have været trådt i kraft.

* Men forhandlingerne, der foregik sideløbende med de kaotiske forhandlinger om finanslov og skatteaftale i slutningen af 2017, blev udskudt til januar 2018.

* Der er tradition for at lave brede politiske forlig på forsvarsområdet.

* I det nye forlig, der skal løbe frem til 2023, er forligspartierne Venstre, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale.

* Under det forlig, der udløb ved årsskiftet, er Forsvaret blevet pålagt at spare 2,7 milliarder kroner på driften, mens forligsparterne denne gang lægger op til at tilføre det årlige forsvarsbudget et milliardbeløb.

Kilde: Forsvarsministeriet og Ritzau.

Forsvarsforsker: Østersøen er en høj prioritet for Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce