Forsvarsforlig tilgodeser Fyn


Forsvarsforlig tilgodeser Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFTALE: Lindø mister ubådsordre, men skal bygge flere krigsskibe. Resterne af Odense Kaserne reddet

Den største omlægning af forsvaret siden 2. Verdenskrig er en realitet, efter forsvarsforliget i går faldt på plads.

På Fyn er der grund til at glæde sig. I sidste øjeblik fik Fyn lov til at bevare 30 arbejdspladser og resterne af Odense Kaserne, på trods af at regeringen havde lagt op til at flytte den lokale forsvars-kommando til Haderslev.

Og selv om partierne bag det brede forlig vedtog, at Lindø-smedene alligevel ikke skal bygge ubåde for milliarder, får skibsbyggerne nok at se til.

I aftalen er der nemlig sat 2,5 mia. kroner af til bygningen af tre aggressive patruljeskibe af nogenlunde samme størrelse som det netop navngivne støtteskib "Absalon", som blev bygget på Lindø.

Tidligere har Forsvarsministeriet oplyst, at kun Lindø har kapacitet her i landet til at bygge store krigsskibe.

- Uanset skibstype bygger vi meget gerne for Forsvaret, siger Lindøs nytiltrådte administrerende direktør, Torben Anker Sørensen.

Tilfreds minister

Forsvarsminister Søren Gade (V) lignede en træt mand, da han i går præsenterede forliget. Han lægger ikke skjul på, at netop ubådene har været en hård nød at knække, men han indså ret tidligt i forløbet, at han blev nødt til at lægge dem på forhandlingsbordet, hvis regnestykket skulle gå op.

- Oppositionen havde nogle ønsker, og det var ikke bare noget, der var taget ud af den blå luft. Vi ville gerne have ubåde, men de fire milliarder fylder meget, og vi kunne ikke opfylde alle ønsker ved at flytte rundt på småting, siger Søren Gade.

Til gengæld glædede han sig over at kunne præsentere den største omlægning af det danske forsvar i 60 år. Det nuværende mobilforsvar, der har som opgave at forsvare Danmarks grænser, omlægges til et totalforsvar med vægt på internationale operationer og terrorbekæmpelse.

- Det er en god dag for det danske forsvar. Det her gør op med den sidste rest af den kolde krig, siger han.

Af nøglepunkter i aftalen er blandt andet en nedlæggelse af ubådsvåbenet, kortere værnepligt og en omlægning af Hjemmeværnets struktur.

Lettelse på kasernen

På Odense Kaserne bringer forliget stor glæde. Chefsekretær Inge Jagd Sørensen er en af de 30 ansatte på Region Syds militære hovedkvarter i Odense, der overraskende sikrede jobbet på Fyn.

- Jeg var så småt begyndt at kigge mig om efter noget andet. Jeg kan ikke flytte min familie til Haderslev, så jeg er enormt lettet, siger den 57-årige chefsekretær.

Det var ikke mindst takket være 852 underskrifter og en sej kamp fra fynske politikere, at Region Syds hovedkvarter blev i Odense.

- Det er mit klare indtryk, at den store lokale opbakning om kasernen har gjort indtryk på Christiansborg, siger det fynske folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt (V).

Forsvarsforlig tilgodeser Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce