Forsvarschefen gik i vrede

General Christian hvidt føler sig forfulgt i Ekstra Bladet og han mener, at tilliden mellem ham og forsvarsministeren er væk. Derfor går han.
Foto: Nordfoto

Forsvarschefen gik i vrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EXIT: Forsvarschef træt af avisskriverier og dårlig kemi mellem ham og minister

Forsvarschef, general Christian Hvidt meddelte fredag eftermiddag, at han med øjeblikkelig virkning forlader sit embede. Hvidt begrunder sin beslutning med, at der ikke længere er den nødvendige politiske tillid til ham som forsvarschef.

Forsvarschefen vælger dermed at tage sit gode tøj og gå kun godt to måneder før, han alligevel skulle pensioneres efter 42 års tjeneste i forsvaret.

Hans afløser bliver den hidtidige chef for Forsvarsstaben, generalløjtnant Hans Jesper Helsø, der allerede var udnævnt og nu får titel af general.

Angriber Ekstra Bladet

Christian Hvidt retter i sin pressemeddelelse samtidig et hårdt angreb mod Ekstra Bladet, som i foråret bragte en række artikler om forsvarschefen med udgangspunkt i det afskedsarrangement, som Forsvarskommandoen havde under forberedelse.

Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) roser general Christian Hvidts beslutning om at trække sig. I en pressemeddelelse skriver ministeren, at Christian Hvidt har gjort en enestående indsats for forsvaret.

- Jeg respekterer naturligvis general Hvidts beslutning om at træde tilbage nu. Jeg er ikke i tvivl om, at generalen har truffet sin beslutning for at beskytte det forsvar, som ligger hans hjerte nær, og som han har tilbragt hele sit voksne liv som en del af, skriver Jensby.

Jensby afviser over for Ritzau at kommentere Hvidts afgang ud over sine udtalelser i pressemeddelelsen, der bl.a. ikke forholder sig til Hvidts udsagn om, at forsvarsministeren ikke har tillid til ham.

- Hverken forsvarsministeren eller ministeriet har yderligere kommentarer, lyder det fra Jensbys kontor, der påpeger, at Jensby er undervejs med en redegørelse til Folketinget om tvisten.

Ekstra Bladet har hævdet, at arrangementet, som inkluderede opvisninger af alle tre værn, ville koste cirka 40 millioner kroner. Påstande, som senere er tilbagevist af forsvaret, der havde beregnet udgifterne til 300.000 kroner.

Christian Hvidt henviser i sin pressemeddelelse til, at Ekstra Bladet siden marts har bragt flere historier, som har haft hans person som mål. - Personhetzen er fortsat, og der planlægges tilsyneladende endnu flere historier med samme mål, siger han i pressemeddelelsen og henviser til, at Politikens Hus har begæret aktindsigt i hans tjenstlige rejser og repræsentationskonti gennem de seneste seks år.

Ekstra Bladets adm. chefredaktør, den tidligere konservative forsvarsminister Hans Engell, afviser, at Hvidt har været udsat for en personhetz.

Må finde sig i kritik

- Forsvaret er en offentlig virksomhed, som må finde sig i at blive kikket i kortene. Hvidt er ikke den første, der har måttet stå for skud. Ekstra Bladet har kritiseret forsvarschefen, men han har også haft mulighed for at tage til genmæle, siger Engell.

Om det planlagte afskedsarrangement for Christian Hvidt rent faktisk ville koste 40 mio. kr., sådan som Ekstra Bladet har oplyst, er Hans Engell ikke helt sikker på.

- Jeg skal ikke kunne sige, om det er rigtigt. Det er et tal, som vi har fra kilder i forsvaret. Hvis dette tal ikke er korrekt, så må forsvarsministeren fremlægge andre beregninger, men det har han ikke gjort, siger Engell, som ikke tror på de officielle oplysninger fra forsvaret om, at afskedsarrangementet ville koste 300.000 kr.

- Og det tror forsvarsministeren åbenbart heller ikke på. Ellers havde han vel sagt det, siger Hans Engell, som i øvrigt kalder Hvidts beslutning om at træde tilbage for en "rigtig og korrekt beslutning".

- Det ligger helt i forlængelse af uenigheden mellem forsvarschefen og forsvarsministeren. Hvis der ikke er tillid til forsvarschefen, så må han gå, siger Hans Engell, som understreger, at han alene udtaler sig som Ekstra Bladets adm. chefredaktør.

Også hos Konservativ Folkeparti er der fuld forståelse for, at forsvarschefen går i utide, efter hvad partiet karakteriserer som et "uheldigt forløb".

- Som god soldat har han sat hensynet til forsvaret før hensynet til sig selv. Det har jeg fuld forståelse for. Jeg kan kun beklage, at forsvarets chef og den øverste politiske leder af forsvaret ikke har kunnet finde hinanden igen oven på Ekstra Bladets skandaløse behandling af sagen om forsvares afskedsparade for forsvarschefen, siger Helge Adam Møller.

Det radikale Venstres forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, tager forsvarschef Christian Hvidts exit til efterretning med den kommentar, at forsvarschefen selv har valgt det, og at den radikale ordfører har fuld respekt for Hvidts beslutning.

- Men det hører med i billedet, at forsvarets omdannelse til at kunne udføre internationale opgaver har været dygtigt håndteret. Og det er i høj grad Christian Hvidts fortjeneste, siger Morten Helveg Petersen, som ikke vil tage stilling til, om der er noget at bebrejde henholdsvis forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) eller forsvarschefen for striden mellem de to.

Socialdemokratiets tidligere forsvarsminister Jan Trøjborg kritiserer derimod sin afløser, Svend Aage Jensby, for hans håndtering af konflikten med forsvarschef Christian Hvidt.

- Socialdemokratiske forsvarsministre har aldrig haft problemer med at afklare konflikter inden døre med den til enhver tid siddende forsvarschef selv under nok så dramatiske omstændigheder, der ikke bare har handlet om ceremonier, siger Trøjborg med henvisning til Danmarks militære indsats i udlandet.

/ritzau/

Forsvarschefen gik i vrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce