Forstå diskussionen om medicinsk cannabis


Forstå diskussionen om medicinsk cannabis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra 1. januar 2018 er det lovlig at udskrive en række cannabisprodukter til udvalgte patienter, men lægerne er modvillige. Avisen Danmark guider dig gennem diskussionen.

1
Fra 1/1-2018 er det lovligt at ordinere cannabis til medicinsk brug, eksempelvis i form af dråber eller i tørret form

Cannabis siges ifølge fortalere at kunne hjælpe på - eller kurere - alt lige fra kræft og hjerteproblemer til stress, angst og hovedpine, ofte efter at alle andre muligheder er blevet afprøvet. Videnskabelige studier har dog peget i lidt forskellige retninger, men man mener, at det kan have en positiv effekt på bl.a. spasmer hos sklerosepatienter eller bivirkninger som kvalme og smerter hos kræftpatienter.

2

I Danmark skelnes der officielt mellem begreberne "medicinsk cannabis" og "cannabis til medicinsk brug". Medicinsk cannabis er lavet af cannabisekstrakter eller ved syntetisk fremstilling og har ligesom alt anden medicin gået igennem en officiel godkendelsesprocess. Cannabis til medicinsk brug er brugen af selve urten til at lave lægemidler, der består af alle de aktive stoffer i cannabis. Ifølge mange fortalere, er sidstnævnte det mest effektive, netop fordi det tager højde for, at de enkelte stoffer virker bedre i sammenspil med hinanden.

3

Det har siden 2011 været lovligt at ordinere såkaldt medicinsk cannabis i form af tabletter eller mundspray. Et enkelt produkt er godkendt til salg i Danmark og flere andre kan med tilladelse fra lægemiddelstyrelsen skaffes fra udlandet og man har samtidig kunne få såkaldt magistralt fremstillet medicin, hvor Glostrup Apotek fremstiller medicinen under ordnede forhold efter anvisninger, som lægen har anført i recepten. Det nye fra 1. januar 2018 er, at man nu kan få ordineret såkaldt cannabis til medicinsk brug i form af f.eks. tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter ved smerter og spasmer ved sklerose, kræft og skader i rygmarv, hjerne eller nerver. Eftersom disse typer af cannabis ikke er godkendte lægemidler i Danmark, har lægen det fulde ansvar ved ordineringen.

4

Diskussionen om indvirkningen af cannabis på syge mennesker har kørt i årevis, men er intensiveret i de sidste par år, bl.a. efter at både almindelig og kendte danskere er stået frem med positive oplevelser med medicinsk cannabis.

Fra videnskabelig side har der dog været en del modstand mod brugen af cannabis som medicin, især fordi der ikke er særlig meget eller særlig god forskning til at understøtte effekten af cannabis. Selvom fortalere ofte fremstiller cannabis som værende uden bivirkninger, er der indberettet en del, såsom kvalme, svimmelhed, tør mund, hallucinationer, forvirring, søvnighed og eufori. Samtidig er man ikke helt sikker på, hvordan og om cannabis overhovedet virker bedre end en placebo. Det er indtil videre kun ved kroniske smerter, spasmer ved sklerose og bivirkninger ved kemoterapi, at cannabis har vist nogen beviselig effekt.

5

Lægernes generelle skepsis overfor virkningen af cannabis har haft stor betydning for den foreløbige succes af forsøgsordningen, der startede 1. januar. En lang række lægeorganisationer opfordrer de praktiserende læger til ikke at udskrive cannabis, fordi det er lægen, der står med ansvaret, og der samtidig er mangel på dokumentation af virkninger og bivirkninger. Sammen med den allerede eksisterende skepsis overfor cannabis som lægemiddel har det har betydet, at det indtil videre har været næsten umuligt for mange danskere at få ordineret cannabis hos deres egen læge.

Fra lægernes side kritiseres partierne bag aftalen for ikke at have sørget for, at sikkerheden og dokumentationen bag midlerne var i orden, mens regeringen opfordrer folk til at skifte læge, hvis de ikke kan få ordineret medicinen hos deres læge.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Lægemiddelstyrelsen, dr.dk

Forstå diskussionen om medicinsk cannabis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce