Forstå Tibet-sagen på fem minutter


Forstå Tibet-sagen på fem minutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tibetkommissionen afleverede mandag sin beretning, hvori det konkluderes, at Københavns Politi gav ulovlige ordrer ved kinesiske statsbesøg i Danmark. Her får du et hurtigt overblik over sagen.

1
Det var flag som dette tibetanske flag, Københavns Politi ville undgå blev vist for de højtstående kinesiske besøgende.

Sagen har sit udspring i forholdet mellem Kina og Tibet, som ifølge Kina er en integreret del af det store land. Symboler på et selvstændigt Tibet, som eksempelvis den åndelige leder Dalai Lama og det tibetanske flag, ses derfor som symboler på en farlig separatistbevægelse, der har til formål at nedbryde Kinas officielle grænser.

Derudover er det en central del af den kinesiske kultur, at man for alt i verden ikke må "tabe ansigt" og ydmyges offentligt, hvilket man anså som sandsynligt ved mødet med Tibet-aktivisterne.

2

Sagens kerne er tre besøg fra højtstående kinesiske ledere i 2012, 2013 og 2014. Besøget i 2012 er et statsbesøg af den kinesiske præsident Hu Jintao og sker efter, at Danmark i en periode har været sat ud på et sidespor efter et møde mellem daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Dalai Lama i 2009.

Under en række pro-Tibet demonstrationer fratages demonstranter Tibet-flag, afskærmes af salatfade og tilbageholdes. Også ved besøget i 2013 forhindres demonstranter i at fremvise Tibet-flag, denne gang for Kinas fjerde øverste leder Yu Zhengsheng.

I forbindelse med den senere retssag kommer det frem, at de kinesiske besøg har været anset som utrolig betydningsfulde, og at det i forlængelse af finanskrisen ses som ekstra vigtigt at få et godt handelssamarbejde med kineserne.

3

Efterspillet starter allerede efter første møde i 2012, da Støttekomiteen for Tibet anklager Københavns Politi for på baggrund af en ordre at have forhindret dem i at vise Tibet-flag for Kinas præsident.

I forbindelse med sagen kommer daværende justitsminister Morten Bødskov (S) på baggrund af information fra Københavns Politi ved flere lejligheder til at give urigtige oplysninger til Folketinget.

Seks aktivister lægger sag an mod Københavns Politi for uretmæssig tilbageholdelse i forbindelse med besøget i 2012, og én får medhold. Under ankesagen i september 2015 fremlægges der lydfiler fra politiets radiokommunikation, hvori man blandt andet hører sætningen: "Tag flaget fra dem, kom".

4

Efter at Københavns Politi har påstået ikke at kunne identificere tre politifolk, som i 2012 fjernede et Tibet-flag fra en borger, melder de tre politifolk sig i fagbladet Dansk Politi.

Heri fortæller de, at ordren kom ovenfra, og at de bad ordren gentaget, da de ikke mente at den stemte overens med grundloven.

Samtidig fortæller de, at de fortalte alt og gav sig til kende over for ledelsen. De store forskelle mellem udsagn fra ledelsen og politifolkene samt de fremlagte lydfiler får i slutningen af september 2015 daværende politidirektør i København, Thorkild Fogde, til at kontakte Rigspolitiet.

Han beder desuden Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, om at undersøge sagen. Samtidig finder medarbejdere operationsbefalingen fra besøget i 2012 frem.

5

Kort tid efter offentliggør daværende justitsminister Søren Pind (V) dele af operationsbefalingen fra besøget i 2012.

Heri fremgår det, at eventuelle demonstranter ikke skal kunne ses fra den kinesiske præsidents kortege. Dermed tyder det på, at Københavns Politi har givet urigtige oplysninger til Folketinget, og Pind nedsætter derfor den undersøgelseskommission, der netop har færdiggjort sin undersøgelse. DUP meddeler at de går videre med sagen og de sigter i efteråret 2016 to ledende politifolk for at have løjet i retten.

Den 18 december i år udkommer Tibetkommissionens rapport, hvori der rettes kritik mod videpolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé. Derudover rettes mild kritik mod ledende politiinspektør Mogens Lauridsen, PET, Udenrigsministeriet og Københavns Politi.

Forstå Tibet-sagen på fem minutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce