Forslag om revolution tilbage på EL-årsmøde

Opstanden i Tunesien sidste år - ikke noget forbillede for Enhedslistens danske magtovertagelse.
Foto: Amine Landoulsi/AP/POLFOTO

Forslag om revolution tilbage på EL-årsmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kontroversielt forslag om revolution genoplives på EL-årsmøde. Manden bag kan miste kandidatur til Folketinget.

Deltagerne på Enhedslistens årsmøde skal alligevel tage stilling til forslag, der blåstempler sociale opstande som en vej til at omstyrte kapitalismen.

Forslagsstillerne varslede ellers tidligere lørdag, at de ville trække deres ændringsforslag.

Men i sidste øjeblik har de alligevel valgt at fremsætte det kontroversielle forslag, der åbner for, at et brud med kapitalismen kan ske gennem andet end folkeafstemninger og frie, demokratiske valg.

Begrundelsen for forslaget er blandt andet, at man ikke skal udelukke folkeopstande, som dem man har set ved de arabiske revolutioner i eksempelvis Libyen og Tunesien.

"Vi skal ikke udelukke, at et flertal i befolkningen kan kræve dette (omvæltninger, red.) uden, at der ventes fire år på næste folketingsvalg", står der i begrundelsen.

- Vi ville gerne frem til at sige, at et flertal kan manifestere sig på mange andre måder end gennem folketingsvalg, og vi skal ikke udelukke, at det kan ske på andre måder, siger Jonathan Simmel, der er en af forslagsstillerne, til Ritzau.

Jonathan Simmel har desuden udtalt til Berlingske, at han "godt kan acceptere en væbnet revolution i Danmark, så længe vi holder fast i, at der skal være massiv folkelig opbakning."

Men de udtalelser ser nu ud til at koste ham posten som folketingskandidat for Enhedslisten.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil kandidatudvalget med al sandsynlighed pille Jonathan Simmel af den nye kandidatliste, som skal vedtages søndag på årsmødet.

Hovedpersonen selv står fast på sine udtalelser.

- Vi er da enige om, at det er lidt ærgerligt, at der er kommet så stor pressefokus på det her. Men det er kommet bag på mig, at der er så stor blæst omkring det.

- Jeg har hele tiden været bevidst om, at jeg på nogle punkter er en af de mest kontroversielle. Det var jeg også sidste år, siger Jonathan Simmel til Ritzau.

Han henviser dermed til, at han ved årsmødet sidste år blev valgt som nummer 10 på listen over Enhedslistens folketingskandidater.

Forslag om revolution tilbage på EL-årsmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce