Et nyt forskningsprojekt skal sørge for bedre livskvalitet for anoreksipatienter, når deres behandling er slut.

Når lægerne på sygehuse måler, om anoreksipatienter er i bedring, kigger de oftest på, hvor nålen på vægten peger hen, og hvordan patientens fysiske tilstand er.

Men man mangler vurderingen af, hvordan patienten har det psykisk, og hvordan livskvaliteten er.

Derfor har Center for Spiseforstyrrelser sammen med Psykiatrien i Region Syddanmark fået 1.855.000 kroner af Jascha Fonden til at udvikle metoder, der kan undersøge patienters livskvalitet.

- Den behandling vi giver, er effektiv til at forhindre patienterne i at dø af sult og der er en effekt. Tal viser, at der er lavere dødelighed. Men vi mangler patientens egen subjektive vurdering, siger Rene Klinkby Støving, der er overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital.

Han står i spidsen for forskningsprojektet, hvor forskere fra hele landet sammen skal udvikle metoder til at måle livskvaliteten. Målet er at forbedre livskvaliteten for patienter med anoreksi. For oftest er den ikke forbedret, når patienten udskrives fra hospitalet, viser undersøgelser.

- Vi kan se, at den er dårligt. Det kan ikke nytte, at vi kun har fokus på at de bliver raske, men også fokus på hvordan vi kan hjælpe de her patienter med at højne livskvaliteten og se det mere som en kronisk lidelse hos nogle, siger han.

Mere end hver fjerde person med anoreksi ender med en kronisk lidelse. Det kan være psykisk hårdt at være ramt af anoreksi, hvor en stor del ender med årelange forløb, tilbagefald, indlæggelser og institutionsanbringelser.

Forskningsprojektet på OUH vil forsøge at påvirke livskvaliteten hos patienterne i den rigtige retning.

Redskaberne til at måle livskvaliteten skal René Klinkby Støving og hans forskningsgruppe i gang med at udvikle. På tegnebrættet er blandt andet spørgeskemaer, som patienterne skal besvare efter endt behandling.

  • fyens.dk