Forskning: SDU-forsker med til at udvikle personlig medicin

Farmaceutstuderende i gang i laboratoriet på Syddansk Universitet.Arkivfoto

Forskning: SDU-forsker med til at udvikle personlig medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtidens medicin skal designes, så den passer perfekt til den enkelte patient. Nyt nordisk netværk har fået 32,8 millioner til at forske i, hvordan det kan lade sig gøre. Professor Bente Steffansen fra Syddansk Universitet er med på holdet.

Fremtidens medicin bliver nok designet således, at du får din egen unikke pille, indsprøjtning eller anden behandling. På den måde får du færrest mulige bivirkninger og den bedst mulige effekt af medicinen.

For at det kan lade sig gøre, skal de forskere, der udvikler ny medicin, kende din specifikke genetiske, sygdomsmæssige og fysiologiske data, fordi din de tre ting har afgørende betydning for, hvordan du optager og udskiller medicinen. Og dermed også afgørende betydning for den effekt medicinen har på den enkelte patient.

Et nyt nordisk netværk af forskere skal nu i gang med at sætte tempo på udviklingen af både teknologien, metoderne og det videnskabelige grundlag for måderne, hvorpå fremtidens personlige medicin skal designes.

Det har organisationen Nordforsk givet dem 32,8 millioner kroner til at gøre.

I netværket sidder forskere fra mange universiteter i hele Norden og altså også fra Syddansk Universitet.

Herfra er det blandt andet Bente Steffansen, professor i farmaceutisk videnskab, der de næste seks år skal arbejde sammen med forskere i netværket om den opgave.

- Udviklingen på området går stærkt lige nu, men med den udveksling af forskere og viden, der sker i det nye netværk, kommer vi til at stå stærkt i Skandinavien på udviklingen af fremtidens lægemidler. Vi kommer til at gå forrest, fordi flere forskere i netværket hører til verdens bedste,vurderer professoren.

Nordisk netværk
Et nyt nordisk forskningsnetværk skal forske i, hvordan man kan udvikle og fremstille personlig medicin.

Nordforsk har ydet en seks-årig bevilling til projektet.

Den samlede bevilling til samarbejdet er på 32,8 millioner kroner. Heraf er SDUs andel cirka 3,3 millioner kroner.

Udover Syddansk Universitet er følgende med: Københavns Universitet, Islands Universitet, Chalmers Tekniska Højskole, Helsingfors Universitet, UiT Norges Arktiske Universitet, Åbo Akademi, Universitetet i Oslo, Uppsala Universitet og Östra Finlands Universitet.
Farmaceutstuderende i gang i laboratoriet på Syddansk Universitet.Arkivfoto
Farmaceutstuderende i gang i laboratoriet på Syddansk Universitet.Arkivfoto

Færre bivirkninger

Udviklingen er allerede i gang, og flere almindelige danskere er begyndt at få kortlagt deres gener. Det kan hjælpe lægerne med at vælge den medicin, der passer til deres genvariant, fordi de allerede nu kender til medicin, der kan give patienter med en bestemt genvariation bestemte bivirkninger.

Men det er kun en flig af fremtiden inden for personlig medicin, der i dag er løftet.

- Vi har altid vidst, at der var patienter, der ikke har kunnet tåle noget medicin, vi har bare ikke vidst hvorfor. Nu begynder vi at finde ud af hvorfor, og man kan dermed forudsige om sådanne virkninger vil opstå og dermed undgå dem. Vi ved blandt andet noget om bestemte enzymer i leveren, der betyder noget for hvor stor koncentrationen af medicinen bliver i blodet, fortæller Bente Steffansen.

Det nye netværk skal sætte tempo på at finde ud af endnu mere om, hvilke konsekvenser genetiske og fysiologiske variationer har med forskellige medicin i forskellige doser.

Bente Steffansen arbejder med transporterer, som blandt andet transporterer sukker og medicinske stoffer gennem cellemembraner.

- Mit forskningsområde er membrantranportører. Der kan for eksempel være forskellige genetiske variationer af membrantransportører, som har en betydning for, hvor effektiv transportøren er, og det kan have betydning for, hvordan patienter optager og udskiller medicinen? Det er noget af det det, jeg kigger på, forklarer hun.

Professor Bente Steffansen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet.Foto: Syddansk Universitet
Professor Bente Steffansen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet.Foto: Syddansk Universitet

Kan medicin printes

Andre forskere skal undersøge, hvordan den nye, personlige medicin skal produceres for ikke at bliver så dyr, at det er urealistisk at tage den i brug.

- Det kan være, at lægemidler i fremtiden er 2-D printet. På den måde kan vi kombinere forskellige stoffer, printe dem ud på rispapir og skære den nødvendige dosis af til hver enkelt patient, siger Bente Steffansen.

Det handler altså om for de nordiske forskere at finde nye metoder for principper for dosering og for produktion af medicin til specifikke patienter. Og det handler om at få kortlagt mystikken om, hvordan medicinen virker på patienter med bestemte og detaljerede fysiologiske og genetiske data, før den personlige medicin kan komme på hylderne i apoteket.

Forskning: SDU-forsker med til at udvikle personlig medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce