Forskere foreslår at gøre Hans Ø både dansk og canadisk


Forskere foreslår at gøre Hans Ø både dansk og canadisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark og Canada kan løse årelang strid ved at gøre omstridt ø til en park i et fælles territorium.

Siden 1973 har den lille klippeø Hans Ø midt i farvandet mellem Grønland og Canada i det nordligste Arktis været centrum i en grænsestrid om ejerskabet.

Nu vil en dansk og en canadisk forsker afslutte den diplomatiske konflikt og gøre den golde, ubeboede ø til et territorium under fælles dansk/canadisk myndighed med inddragelse af de indfødte befolkninger i Canada og Grønland.

Hans Ø bør gøres til en international park, der symboliserer de fredelige relationer mellem de arktiske folk, mener lektor Michael Böss, leder af Center for Canadastudier ved Aarhus Universitet, og hans canadiske kollega Michael Byers, professor i statskundskab ved University of British Columbia.

Ansvaret for "parken" i det kolde nord skal tilbydes selvstyret i Nuuk og inuit-lokalregeringen i Nunavut i det nordøstlige Canada. Det skriver de to kolleger i "Aarhus-erklæringen", som de fremlagde torsdag på en arktisk konference i Aarhus.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) hilser det velkomment, at de to forskere blander sig i debatten.

- Sagen er, at vi samarbejder fredeligt og konstruktivt om Hans Ø. Fokus i forhandlingerne lige nu handler om de grænseoverskridende olieforekomster, og når det er afsluttet, retter vi fokus på Hans Ø, siger udenrigsministeren i en mail til Ritzau.

Dansk og canadisk militær har flere gange udfordret hinanden ved at gøre landgang på den afsondrede ø og hejse deres respektive flag. Hans Ø ligger i Kennedy-kanalen i Nares-strædet, der adskiller canadiske Ellesmere Island fra Grønland.

Klippeknolden på blot 1,3 kvadratkilometer blev overset, da kongeriget Danmark og Canada i 1973 indgik aftale om grænsedragningen i farvandet.

Kontrollen med Hans Ø er ifølge den canadiske professor Byers ikke interessant på grund af råstoffer, for de reguleres af andre traktater.

- Der har været spændinger i Arktis over visse emner. Den nye canadiske regering kunne se dette som en måde at signalere en ny tilgang på, siger Byers til det canadiske dagblad The Globe and Mail.

Forskere foreslår at gøre Hans Ø både dansk og canadisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce