Formand: Skoler bliver ofre for pop op-politik

Efter lang tids forhandlinger er Odense Lærerforening og Odense Kommune nu nået frem til en såkaldt lokalaftale, der giver lærerne en arbejdstime dagligt, de selv råder over. Borgmester Anker Boye, børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og lærerformand Anne-Mette Kæseler Jensen fortæller om aftalen på et pressemøde.

Formand: Skoler bliver ofre for pop op-politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoler med mange børn, der fik under karakteren 4 til folkeskolens afgangsprøve sidste år, står nu på en liste over skoler, der kan få et tilskud, hvis de løfter det faglige niveau til afgangsprøven næste sommer.

Der er penge på vej til de skoler, der sidste år havde mange elever, der klarede sig dårligt til folkeskolens afgangsprøve.

Regeringen, med undervisningsminister Merete Riisager (LA) i spidsen, har for nylig afsat en pulje på 500 millioner kroner til en indsats, der skal hæve det faglige niveau blandt de elever, der får under fire til afgangsprøven.

Derfor har ministeriet også offentliggjort en liste med de 121 skoler, der kan få del i pengene. De skoler, der har flest elever, der fik under 4 til afgangsprøven sidste år.

Ni af dem ligger på Fyn. Og her er skolerne ikke helt tilfredse med den placering, viser avisens rundringning.

Placeringen kan også betyde meget for skolernes ry, mener næstformand i Skolelederforeningen Dorte Andreas:

- Det at blive hængt ud som en skole, der ikke løfter eleverne godt nok, har ekstremt stor betydning for skolens omdømme i lokalområdet. Det betyder noget for tilstrømningen, og det kan tage år at rette op på det, siger hun.

Hun peger på, at det også er en usikker og kortsigtet metode. Karaktererne til afgangsprøven kan skifte væsentligt fra en årgang til en anden og andre forhold kan gøre sig gældende, som eksempelvis elevsammensætningen på den pågældende årgang.

- Langsigtede indsatser, der starter tidligere - helt ned i daginstitutionerne med fokus eksempelvis på sprog - virker bedre. En anden udfordring er, at understøtter kommunerne ikke skolerne økonomisk, får de svært ved at lave de ekstra indsatser, der skal til, siger Dorte Andreas.

Millioner til løft af fagligt svage elever
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) lancerede den 25. april en plan for et fagligt løft af svage elever i folkeskolen.Skolepuljen med 500 millioner kroner, der fordeles over tre år.

Pengene deles ud til skoler, der kan reducerer antallet af elever, der får under 4 eller i matematik og dansk til folkeskolens afgangsprøve.

Ministeriet har sammensat en liste med 121 skoler, der sidste år havde en særlig høj andel af elever, der fik under 4 til afgangsprøven. De skoler kan få mellem 1,3 og 1,5 millioner kroner fra puljen til næste år, hvis de har hæver andelen af elever, der får 4 eller mere til afgangsprøven i dansk og matematik i 2018 med fem procentpoint.

Året efter er kravet 10 procentpoint. Det sidste år er kravet 15 procentpoint.

Der er ni fynske skoler på listen: Munkebo Skole Mellem Nord og Ford, Særslev-Hårslev-Skolen, Birkhovedskolen, H. C. Andersen Skolen, Abildgårdskolen, Seden Skole, Ejerslykkeskolen, Dalumskolen og Risingskolen.

Pop op politik

Heller ikke i Odense, hvor seks af de ni fynske skoler på listen ligger, er der applaus til regeringens skolepulje.

Den hænger nu i en snor foran dem frem til sommeren 2018, hvor det vil vise sig, om de har hævet det faglige niveau med fem procentpoint og dermed er værdige til at få udbetalt deres andel.

Formanden for Odense Lærerforening, Anne-Mette Kæseler Jensen mener puljen og det nye målrettede fokus på, at eleverne i 9. klasse skal have bedre karakterer til afgangsprøven er udtryk for en zig-zag kurs fra politisk side.

- Det er en slags "pop op-politik". Man ser et problem i samfundet og sætter fokus på det. Så kommer der et ny problem, så bliver fokus flyttet til det. Det er bare ikke det, folkeskolen har brug for. Her er det nødvendigt med langsigtede løsninger og stabilitet, for at skolebørnene klarer sig bedre, siger hun.

Alle skoler på Fyn, på nær Dalumskolen, der er havnet på listen ved en fejl, har valgt at tage imod pengene.

Det forstår Anne-Mette Kæseler Jensen godt:

- Det er penge, der giver en eller anden mulighed. Men det er jo kun et kort øjeblik. De forsvinder igen om tre år.

Der er i gennemsnit fem til seks elever i hver klasse i folkeskolen, der ikke opnår mindst 4 i både dansk og matematik.

Formand: Skoler bliver ofre for pop op-politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce