LAG-midler har skabt arbejdspladser i landområderne, men trods det bliver ordningen reduceret med 30 procent næste år

- Det er en katastrofe.

Sådan svarer LAG-formand Carsten Petersen, når han bliver spurgt til konsekvensen af regeringens beslutning om at reducere de såkaldte LAG-midler. Penge, der uddeles til projekter, som styrker erhverv, bosætning, turisme og jobskabelse i landområderne. I 2015 kunne de fynske LAG-bestyrelser uddele 16 millioner kroner. Til næste år har de cirka 11 millioner kroner til rådighed. Totalt bliver midlerne skåret med 30 millioner kroner i Danmark.

Reduktionen i LAG-midlerne skal i stedet gå til landbruget for at skabe arbejdspladser dér. Landbrug, miljø og natur er i forvejen støttet med cirka 1,3 milliarder kroner om året fra Landdistriktsprogrammmet, som også LAG-midlerne er en del af.

- 30 millioner kroner betyder jo ingenting i den sammenhæng. Men hos os gør de alverden til forskel, siger Carsten Petersen fra Haarby.

- De penge er med til at skabe noget, og vi får pengene til at vokse.

På landsplan er der skabt knap 1000 arbejdspladser på fire år med LAG-midler, fremgår det af en rapport lavet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i 2014.

Penge styrker lokalt

LAG-midlerne er ikke kun gode for beskæftigelsen i landdistrikterne.

De styrker også selvfølelsen og tvinger forskellige lokale grupper til at blive enige om en samlet vision, mener en forsker på området.

- Når landmænd, frilufts­organisationer og måske lokale erhvervsfolk sidder sammen, finder de ud af, hvad man er fælles om, og det styrker lokalt, siger Annette Aaagaard Thuesen, lektor på Syddansk Universitets Center for landdistriktsforskning.

Erling Bonnesen, der er landbrugsordfører for Venstre, holder fast i at flytte pengene fra LAG til landbruget.

- Vi opprioriterer i øjeblikket hele landbrug- og fødevareområdet, og det vil også give en afsmittende effekt i landdistrikterne. Vi slår flere fluer med et smæk.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle
Pengene var et lokalt rygstød

Pengene var et lokalt rygstød

Til gavn på landet

Pengene var et lokalt rygstød

Pengene var et lokalt rygstød