Forlig på alle fronter


Forlig på alle fronter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den månedlange konflikt ser ud til at være slut - sygeplejersker og pædagoger er tilbage i arbejde på tirsdag.

Fredag den 13. juni blev store forligsdag. Såvel Sundhedskartellet og Danske Regioner som BUPL og Kommunernes Landsforening indgik i går forlig, og dermed ser konflikten ud til at være slut.

Allerede torsdag aften var der møde i Sundhedskartellets hovedbestyrelse og ved middagstid fik enkelte tillidsrepræsentanter besked om, at forhandlingerne med Danske Regioner blev genoptaget. Forliget var en realitet omkring klokken 18, og dermed genoptages arbejdet på landets sygehuse i morgen.

Mens netop de forhandlinger foregik yderst diskret, så stod det i går formiddag klart, at BUPL og Kommunernes Landsforening havde sat sig til forhandlingsbordet.

I gang tirsdag

Gårsdagens forlig mellem pædagogerne og KL betyder, at de 1600 strejkende pædagoger i Odense atter er klar til at passe børn fra på tirsdag. Dermed får børnefamilierne - og ikke mindst de mange bedsteforældre et pusterum - mens resten af de lockout-truede familier kan ånde lettet op. Indtil videre.

For selv om forliget får pædagogerne til at gå tilbage i arbejde, så er det ikke sikkert, at de lyserøde strejkeuniformer bliver gemt bagerst i klædeskabet. Det kan tidligst ske, når forhandlingsresultatet har været gennem urafstemningen, der slutter onsdag den 25. juni, hvilket også er skæringsdagen på sundhedsområdet. Hvis pædagogerne - eller medlemmerne af Sundhedskartellet - stemmer nej til aftalen, så blusser strejken op igen.

I Odense mødes tillidsrepræsentanterne mandag morgen, og klokken 12 er pædagogerne indkaldt til et orienterende stormøde om forliget i Odense Congress Center.

Tror på et ja

Lars Søgaard Jensen er formand for bestyrelsen i BUPL Fyn, og han er optimistisk.

- Jeg har det rigtig fint med resultatet. Vi har fået flere penge på bordet, og det er nødvendigt, hvis pædagogerne skal sige ja - og det tror jeg, de gør, siger han.

Siden konflikten begyndte den 19. maj, har BUPL arrangeret to ugentlige strejkemøder i OCC, og pædagogerne var derfor samlet i går, da det kom frem, at parterne atter havde sat sig til forhandlingsbordet.

Mindst et års arbejde

Den administrerende direktør på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus, Jens Otto Jeppesen glæder sig også over forliget, og han håber på et ja ved urafstemningen.

- Vi er utroligt glade, hvis det her betyder, at vi kan slutte konflikten. Så kan vi komme tilbage til mere normale tilstande, selv om vi først skal have overstået sommerferien, siger han og fortsætter:

- Selv om der er gået otte uger, har vi oplevet en udstrakt vilje til at sikre nødberedskabet. Samarbejdet har trods alt været godt, og vi glæder os til at byde vores medarbejdere tilbage.

Men sygehusdirektøren erkender samtidig, at sundhedsvæsenet står over for et enormt oprydningsarbejde.

- Der går mindst et år, inden vi er tilbage på niveauet før konflikten. Det er der ingen tvivl om, siger Jens Otto Jeppesen.

Tillidsrepræsentanten for sygeplejerskerne og radiograferne på OUH og Middelfart Sygehus, Anette Kjærsgaard kalder forliget historisk.

- Det her er langt det bedste resultat for vores medlemmer. Alternativet havde været et regeringsindgreb, og samtidig har vi sat fokus på den ulige løn mellem kønnene og de ligeværdige uddannelsesgrupper - både i det private og det offentlige, siger hun. Anette Kjærsgaard påpeger dog, at forhandlingsresultatet har skabt en mindre margin mellem sygeplejerskerne og de korte social- og sundhedsuddannelser.

Forlig på alle fronter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce