Danmark indfører midlertidig grænsekontrol fra klokken 12 mandag, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Selv om det kan føre til flere asylansøgere i Danmark, indfører regeringen nu midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet. Grænsekontrollen gælder fra mandag klokken 12 og vil i første omgang vare i 10 dage. Derefter vil den kunne forlænges, hvis der er behov for det.

- Hvis vi i dag sagde, at vi indfører et transportøransvar, så vil effekten være, at der ikke vil være nogen kollektiv trafik mellem Danmark og Tyskland.

- Den midlertidige grænsekontrol er nødvendigt for at sikre ro og orden og for at sikre, at mange flygtninge og migranter ikke strander i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter de først 10 dage kan grænsekontrollen forlænges i yderligere 20 dage, og den periode vil også kunne forlænges, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen har dog valgt at lave en lempeligere grænsekontrol end den, Sverige har indført på grænsen til Danmark. Det vil således ikke være alle, der får tjekket deres pas på vejen fra Tyskland ind i Danmark.

Regeringen vil heller ikke pålægge DSB og rederierne det såkaldte transportøransvar for at tjekke de rejsendes papirer.

- Vi indfører på nuværende tidspunkt ikke det transportøransvar, som vi har mulighed for. Det gør vi, fordi vi lader hensynet til den frie bevægelighed veje tungest.

- Vi skal så vidt muligt undgå det kaos, som de svenske regler giver på grænsen til Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mere om emnet

Se alle

FAKTA: Så mange har søgt asyl

Markant fald i dagligt asyltal

Avis: Regeringen splittet om kontrol