Forebyggelse af familiedrab: - Trusler skal tages mere alvorligt

En fars drab på sine to børn - og efterfølgende selvmord - i Kirkeby på Sydfyn, var det andet af sin slags på få uger. Foto: Michael Nørgaard

Forebyggelse af familiedrab: - Trusler skal tages mere alvorligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drab i familien er svære at forebygge, men trusler i skilsmisser og andre familiekonflikter bør tages mere seriøst, mener eksperter.

Hvordan stopper man et menneske, der ønsker at slå sine egne børn og måske sin partner og sig selv ihjel? Behovet for at finde en måde at forebygge drab i familien føles enormt, efter en 47-årig mand tirsdag tog livet af sine to børn og sig selv i Kirkeby på Sydfyn - angiveligt på grund af "familiemæssige uoverensstemmelser."

Det er blot et par uger siden, det skete sidst, da en 35-årig mand dræbte sine to børn og sig selv i Kolding, og listen over lignende sager de seneste år er for lang.

Line Vaaben er featurejournalist på dagbladet Information og står bag en omfattende artikelserie om drab i familier, typisk begået af mænd, som hun blev indstillet til flere journalistiske priser for.

Arbejdet, der omfattede gennemgang af adskillige sager, viste, at der sjældent blev begået vold forud forud for drabene. Mændene har typisk haft et hævnmotiv forårsaget af jalousi eller skilsmisse, men årsagerne kan også være æresrelaterede, kulturrelaterede eller skyldes psykisk sygdom.

- Ifølge nogle af de fremmeste udenlandske eksperter, jeg talte med, sker det her typisk i de allermest konfliktfyldte skilsmissesager. Der går ofte et slagsmål om børnene forud for drabene, og der er ofte trusler om det forinden, fortæller hun.

Line Vaaben mener derfor, at myndighederne i endnu højere grad bør fokusere på de mest bitre skilsmisser.

- En anden ting, som især udenlandske eksperter pegede på: Man skal virkelig tage truslerne alvorligt i de her sager. Hvis en far truer sine børns mor med, at hun ikke får dem at se igen, er det faresignaler, der ikke bare kan slås hen som ligegyldigt konfliktsprog, forklarer hun.

Den tredje anbefaling er mere fokus på psykisk sygdom.

- Det lyder jo meget bredt og luftigt, men der findes typisk depressioner hos gerningsmændene i de her sager, og der er ofte selvmordstanker, der er kendt i forvejen, og som ender med også at omfatte børnene eller hele familien.

Line Vaaben, featurejournalist på dagbladet Information, har arbejdet indgående med familiedrab i forbindelse med en stor artikelserie. Hun har for nylig fået Fyens Stiftstidendes fellowship og skal i et halvt år afdække de bedste journalistiske fortælleformer.
Line Vaaben, featurejournalist på dagbladet Information, har arbejdet indgående med familiedrab i forbindelse med en stor artikelserie. Hun har for nylig fået Fyens Stiftstidendes fellowship og skal i et halvt år afdække de bedste journalistiske fortælleformer.

Hjælp i tide

Folketinget vedtog for nylig et nyt familieretligt system, hvor alle skilsmisser blandt andet skal screenes for at finde og afhjælpe de mest voldsomme konflikter, som i flere tilfælde er gået forud for drab på børn og partner. Skilsmissesager vil fremover blive opdelt i farvekoderne grøn, gul og rød til de mest konfliktfyldte sager.

Det har ikke været muligt at få et interview med børne- og socialminister Mai Mercado (K), men i en udtalelse til avisen, skriver hun følgende om muligheden for at forebygge familiedrab:

"Det er forfærdeligt, når vi ser én eller flere i en familie blive dræbt af et familiemedlem. Det berører mig dybt. Desværre kan der være mange forskellige årsager og motiver bag sådanne drab, og ligegyldigt hvor meget hjælp og støtte, vi som samfund giver, er det nok desværre umuligt at sikre sig mod, at det kan ske igen. Jeg har som børne- og socialminister fokus på flere områder, hvor vi kan hjælpe forældre og familier, så en konflikt ikke eskalerer, og så voldsramte og voldsudøvere får hjælp i tide."

Den tidligere retsmediciner Jørgen Lange Thomsen, professor emeritus på SDU, har været med til at lave den seneste danske videnskabelige artikel om drab på børn og har som retsmediciner været inde over en række tragiske sager om familiedrab.

Hvor drab på egne børn tidligere var noget, der typisk blev begået af kvinder med sociale problemer, er jaloux, hævngerrige og desperate mænd en nyere gruppe i den statistik.

- Ofte vil de straffe kvinderne, som er årsag til deres problemer, og det er ikke slemt nok at slå hende ihjel, for det er overstået med det samme. Hun skal lide mest muligt, og det gør man ved at tage hendes børn fra hende, siger Jørgen Lange Thomsen, der dog ikke ved, om der er en stigning i den type drab.

Selv om det er svært at forebygge den slags uforudsigelige tragedier, mener også han, at det vil være et skridt på vejen at tage trusler i familiekonflikter mere seriøst.

Forebyggelse af familiedrab: - Trusler skal tages mere alvorligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce