Forældrerådgivningen: Flere børn mistrives i skolen

Et stigende antal forældre ringer til Forældrerådgivningen for at få hjælp til deres børn. En fjerdedel af henvendelserne drejer sig om mistrivsel eller mobning. FOTO: Colourbox

Forældrerådgivningen: Flere børn mistrives i skolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af henvendelser til Forældrerådgivningen er fordoblet på fem år. Hver fjerde henvendelse til Forældrerådgivningen i 2017 handlede om mobning eller mistrivsel. Skole og Forældre opfordrer til hurtig og effektiv handling fra skolernes side.

"Jeg er far til en dreng på otte år. Han er siden skolestart for tre år siden blevet mobbet af en dreng i sin klasse. Vores søn kan ikke mere nu, og vi har valgt at tage ham ud af skolen".

Sådan lød en af de i alt 1523 henvendelser til Forældrerådgivningen sidste år, og de handlede især handlede om mobning og mistrivsel. Forældrerådgivningen har fået næsten dobbelt så mange henvendelser som for bare fem år siden, hvor 791 ringede for at få hjælp.

Det er samtidig 11. år i træk, at antallet af henvendelser stiger.

Den fortsatte stigning i antallet af henvendelser til Forældrerådgivningen viser, at der er et stort behov for, at forældre kan få uvildig rådgivning, når der er vanskeligheder i forhold til et barns skolegang, mener Skole og Forældres formand Mette With Hagensen.

- Hver enkelt rådgivning er et lille bidrag til et bedre liv for en skoleelev. Derfor er jeg glad for, at forældrene bruger Forældrerådgivningen. Det er imidlertid bekymrende, at flere og flere forældre tilsyneladende oplever, at rådgivning er nødvendig, siger Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

24 procent af henvendelserne til Forældrerådgivningen handler om sociale problemer som mobning eller mistrivsel. Ofte har forældrene gennem længere tid forsøgt at løse problemerne i samarbejde med barnets lærere, uden at det har hjulpet.

Forældrerådgivningen
Forældrerådgivningen er en uvildig rådgivning, hvor forældre og andre, der oplever vanskeligheder i forhold til et barns skolegang, kan få anonym rådgivning via telefon eller mail.

Rådgivningen er forankret i Skole og Forældre og er et tilbud til alle skolebørns forældre uanset skoleform. Telefonen har åbent alle hverdage fra 10-14.

Tilbuddet har eksisteret siden 2006 og er finansieret af Undervisningsministeriet gennem finanslovsbevillinger i form af driftslignende tilskud.

I 2017 har der i alt været 1523 henvendelser til Forældrerådgivningen, hvilket er en stigning på 4,7 procent i forhold til 2016. Det er samtidig en fordobling i forhold til 2013.

31 procent af henvendelserne drejede sig om kommunikation og samarbejde, mens 24 procent handlede om sociale problemer i skolen.

12 procent af dem handlede om skilsmisserelaterede problemer.

Rådgiverne ved Forældrerådgivningen er frivillige, der ulønnet arbejder for at fremme skolebørns trivsel og læring. Alle rådgivere har gennem en årrække beskæftiget sig med børn, familier og samarbejdet mellem skole og hjem ofte som skoleleder eller ansat ved en kommunes Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR).

Ved udgangen af året var der 22 aktive rådgivere.

Føler sig magtesløse

Når forældrene ringer, har problemerne ofte vokset sig så store, at de føler sig magtesløse.

- Det er en sårbar situation for både barnet og forældrene, hvis et barn ikke trives i skolen. Min opfordring til skolerne er, at de prioriterer en tidlig og tilstrækkelig indsats, så snart de konstaterer, at et barn ikke trives. Det kan få alvorlige konsekvenser for barnet, hvis der ikke sættes ind i tide, siger Mette With Hagensen.

Forældrerådgivningen er en uvildig rådgivning, hvor forældre og andre, der oplever vanskeligheder i forhold til et barns skolegang, kan få anonym rådgivning via telefon eller mail.

Rådgivningen består af en rådgivningsleder og knap 25 frivillige rådgivere. Rådgivningen er støttet af Undervisningsministeriet og drives af Landsforeningen Skole og Forældre, der er interesseorganisation for skolebestyrelser på folkeskoler og forældre til børn i folkeskolen.

Forældrerådgivningen: Flere børn mistrives i skolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce